środa, 29 maja 2013

Jadamy co kilka dni juz od poczatku sezonu, no ale jak zwykle czasu na wpisy brak, wiec risotto pojawia sie dopiero teraz... Na szczescie, sezon na szparagi jest doklanie w polowie (trwa do sw. Jerzego do sw. Jana).

Przepis pochodzi z "Gemüse Küche" - specjalnego wiosennego dodatku kulinarnego czasopisma "Land Idee".

Skladniki na 4 porcje:

6 szalotek

300g ryzu do risotto

250ml bialego wina

2-3 listki laurowe

500ml bulionu

300g zielonych szparagow

1 limetka /lub cytryna/

szczypta galki muszkatolowej

sol, pieprz, oliwa

parmezan

Szalotki obrac, pokroic w drobna kosteczke i podsmazyc na oliwie w garnku. Dodac ryz i lekko podsmazyc razem z szalotkami. Wlac wino i tak dlugo gotowac, az ryz wchlonie cale wino, od czasu do czasu mieszajac. Doprawiec sola i pieprzem, dodac listki laurowe. Powoli dolewac bulion: po 1 chochelce i czekac, az ryz go wchlonie. Caly czas mieszac. W miedzyczasie przygotowac szparagi: umyc, odciac zrewniale koncowki i zblanszowac /ok.5min/ w w odzie z dodatkiem soli, cukru i masla. Szparagi odcedzic i pokroic na male kawalki. Lekko posmazyc na oliwie. Limetke /lub cytryne/ sparzyc, zetrzec skorke do dekoracji, a miazsz pokroic w kosteczke. Dodac do szparagow i chwile razem smazyc. Doprawic ew. sola i galka muszkatolowa. Szparagi i limetke dodac do ryzu, wymieszac i razem podgrzac.

Podawac udekorowane skorka z limetki /cytryny/ i posypane parmezanem.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/risotto_ze_szparagami.jpg


:)

piątek, 17 maja 2013

Jakby komus brakowalo cukru w diecie, to te muffiny polecaja sie slodko ;)

Z pistacjami jeszcze nie pieklam, wiec bardzo bylam ciekawa, czy wyjdzie cos zjadliwego... Wyszlo! :)

Przepis pochodzi z kwartalnika "Cupcake Heaven", z tegorocznego numeru wiosennego.

Skladniki na 12 sztuk:

150ml mleka

100g masy marcepanowej

50-60g miekkiego masla

3 jajka

200g maki

szczypta soli

2 lyzeczki proszku do pieczenia

1/2 lyzeczki sody oczyszczonej

100g mielonych pistacji

70g drobnego cukru (lub mniej/sporo mniej)

1 lyzeczka ekstraktu z wanilii

Mleko podgrzac w garnuszku, dodac pokrojona mase marcepanowa i tak dlugo podgrzewac, az sie rozpusci i polaczy z mlekiem. Wystudzic. Mleko marcepanowe przelac do miski, dodac miekkie maslo i jajka, wymieszac mikserem. Osobno wymieszac make, proszek do pieczenia, sode i sol. Dodawac kolejno mielone pisacje, cukier i ekstarkt z wanilii, wymieszac. Szybko dodac do masy mleczno-jajecznej, wymieszac. Lyzka nakladac powstale ciasto do papilotek lub bezposrednio natluszczonej formy muffinkowej.

Piec w temepraturze 180 stopni przez ok.25-20 minut.

Podawac polane roztopiona biala czekolada i posypane siekanymi pistacjami.

 

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/muffiny_pistacjowe_z_marcepanem_1.jpg

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/muffiny_pistacjowe_z_marcepanem_2.jpg

Pistacje mozna wymienic na migdaly - beda pasowac do marcepanu :)

niedziela, 12 maja 2013

Przejadly sie nam juz szparagi gotowane, czas wiec zaczac wariacje na temat :)

Jako pierwsza pojawila sie tarta ziemniaczana z zielonymi szparagami - taka pychota, ze nawet dzieci wcinaly! Szczerze mowiac, bardzo mnie to zdziwilo, no ale skoro chcialy... Zwlaszcza widok dziesieciomiesieczniaka zajadajacego sie tarta byl niezapomniany...

Przepis pochodzi z czasopisma "Bild der Frau. Gut kochen &backen", z numeru marcowo-kwietniowego.

Skladniki na nieduza tarte:

Spod:

75g masla

200g maki

1 jajko

szczypta soli

Maslo pokroic w kostke. Wymieszac z maka, jajkiem, sola (i ew. 1-2 lyzkami zimnej wody) i zagniesc z nich ciasto. Owinac je w folie i odstawic do lodowki na ok.30 minut. Schlodzone ciasto rozwalkowac i umiescic w natluszczonej formie do tart. Ponownie odstawic do lodowki.

Nadzienie:

300g ziemniakow

500g zielonych szparagow

150g smietany

100g creme fraiche

3 jajka

100g stratego zoltego sera /najlepiej twardego, o ostrym smaku/

2 lyzeczki siekanych ziol

galka muszkatolowa, pieprz, sol

Ziemniaki obrac, pokroic w kosteczke i ugotowac. Nastepnie ugniesc i ostudzic. Szparagom odciac koncowki (ok jednej trzeciej), pokroic na kawalki i podgotowac ok.2-3 minuty. Smietane, creme fraiche, jajka i starty ser zolty oraz ziola wymieszac. Doprawic pieprzem, sola i galka muszkatolowa. Dodac ugniecione ziemniaki i szparagi, wymieszac. Mase przelozyc na spod tarty.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-50 minut.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/tarta_ze_szparagami_i_ziemniakami_1.JPG

Smakuje zarowno na cieplo, jak i na zimno :)

 

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/tarta_ze_szparagami_i_ziekniakami_2.JPG

Uwagi:

1. Nie wiem jak zastapic creme fraiche... Mozna sprobowac dac tylko zwykla smietane, ale nalezy uwazac na konsystencje nadzienia - ma byc dosc geste.

2. Probowalismy rowniez ciasta francuskiego jako spodu - tarta wychodzi troche bardziej tlusta, ale rownie dobra :) Czas pieczenia nalezy zredukowac do ok.30 minut.

piątek, 03 maja 2013

 Malzonek zbladl, jak sie dowiedzial co bedziemy dzisiaj jesc... Niby wszystkie skladniki sa znane, ale wizja ich polaczenia wprowadzila go w niemale oslupienie :)

A dla mnie ten przepis od razu byl wyzwaniem :) "Gemüse Küche" - dodatek z ekstra przepisami na wiosenne warzywa (czasopismo "Land Idee") to w wiekszosci malo ekstrawaganckie dania, wiec tym bardziej ta salatka rzucala sie w oczy... A jak cos juz tak sie narzuca... ;)

Skladniki na 4 porcje:

500g rzodkiewek

1 ogorek

100g serka lub jogurtu greckiego

4-5 lyzek bulionu w proszku lub posiekanych ziol

2-3 lyzki posiekanego koperku

40g rodzynek sultanskich

1-2 lyzki soku z cytryny

200g fety

sol, pieprz

Rzodkiewki umyc i pokroic na cwiartki. Ogorka umyc, obrac, przekroic wzdluz na pol i usunac nasiona. Miazsz pokroic w kostke. Serek /lub jogurt/ wymieszac z sokiem z cytryny i bulionem/ziolami, dodac rodzynki oraz posiekany szczypiorek. Doprawic pieprzem i sola. Dodac do rzodkiewek z ogorkiem, pozostawic na ok.10 minut. Fete pokroic w kostke i dodac do salatki, wymieszac.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/rzodkiewka_z_rodzynkami.jpg


Smakuje lepiej niz brzmi ;)

Tagi: wiosna
22:45, kwiecienka1 , Sałatki
Link Dodaj komentarz »
Dodatki na bloga
Durszlak.pl