Chleby, chlebki, buleczki

środa, 03 sierpnia 2011

Moje pierwsze buleczki i od razu takie udane :)))) Nic, tylko sie chwalic.

Cukinia to ostanio moje ulubione warzywo, wiec staram sie podawac ja w jak najwiekszej ilosci potraw - mam nadzieje, ze przez to bedziemy mogli cieszyc sie nia przez cale lato, nie odczuwajac znuzenia...

Przepis pochodzi z czasopisma "Lust auf Genuss", z numeru poswieconego wylacznie pomidorom i cukinii :)

Skladniki na ok.12-15 buleczek:

ok.300g maki

15g swiezych drozdzy

10g soli

125g serka

1 jajko

150g cukinii

Make wymieszac z drozdzami, sola, serkiem i jajkiem na gladkie ciasto (w razie potrzey dodac maki). Cukinie zetrzec na tarce i dodac. Wymieszac i odstawic na ok. 40 minut, zeby troszke podroslo. Z ciasta formowac buleczki i ukaldac je na formie w kilkucentymetrowych odstepach.

Piec w temperaturze 200 stopni przez ok.15-18 minut.

Podawac na slono :) Serek, szynka, wedzony losos, wytrawne pasty...

piątek, 27 maja 2011

Oficjalnie - chlebek, ale bardziej przypomina ciasto :)

Przyznam, ze juz prawie zapomnialam o akcji pistacjowej, ale na szczescie, udalo mi sie jeszcze zdobyc niesolone pistacje, wiec zadzialalam...

Przepis pochodzi z ksiazeczki "Schnelle Brote", czyli szybkie chleby.

Skladniki:

ok.100g rodzynek

150g soku jablkowego

100g niesolonych pistacji

250g maki

1 opakowanie proszku do pieczenia

szczypta soli

50g cukru

250ml mleka

30g roztopionego masla

2 jajka

Rodzynki namoczyc w soku. Polowe pistacji zmiksowac na proszek, polowe posiekac. Make, proszek do pieczenia, sol, cukier i zmielone pistacje wymieszac. Mleko, roztopione maslo i jajka rowniez wymieszac, dodac "zielona" make. Dodac namoczone rodzynki i pistacje, wymieszac.

Ciasto wlac do natluszczonej oraz wysypanej bulka tarta waskiej formy i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Idealny do herbatki lub soku jablkowego :)

 

Dodatki na bloga
Durszlak.pl