Miesa

środa, 17 kwietnia 2013

Tak, czasami jadamy tez nie-ciasta ;)

Na przyklad na sniadanie, obiad czy kolacje jemy raczej nieslodko... Czasem w weekeend raczymy sie niemieckim sniadankiem /czyli bardzo slodkim/, ale to najczesciej dzialka meza ;) Zazwyczaj wydaje mi sie, ze moje nieslodkie dania sa malo atrakcyjne i nie nadaja sie na bloga, ale moze czas skonczyc z takim nastawieniem?

W kazdym razie: oto nasza dzisiejsza kolacja: indyk kokosowy z zielonym groszkiem :)

Przepis pochodzi z czasopisma "Lecker" (10/2008)

Skladniki na 4 porcje:

ok.400g piersi z indyka

200g pieczarek

1 srednia cebula lub 2 szalotki

1 czubata lyzka maki

2 lyzki przyprawy curry

400ml nieslodzonego mleka kokosowego

100g mrozonego zielonego groszku

pieprz, sol

Indyka pokroic w kostke i podsmazyc na oleju, wyciagnac z patelni i odstawic na bok. Grzyby umyc, pokroic na plasterki lub na cwiartki. Cebule posiekac. Grzyby podsmazyc, dodac cebulke. Posypac maka i curry, zasmazyc. Dodac mleko kokosowe i ok.250ml wody. Zagotowac i pogotowac ok.5 minut. Doprawic. Dodac mrozony groszek (bez rozmrazania) i gotowac jeszcze kilka minut caly czas mieszajac. Do sosu dodac indyka, wymieszac.

Podawac z ryzem.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/indyk_kokosowy_z_groszkiem.jpg

22:26, kwiecienka1 , Miesa
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 12 listopada 2012

Uff, myslalam, ze juz tu nie wroce... A to za malo czasu, a to zdjec nie mam, a to jak juz mam, to kiepsko lub bardzo kiepsko z ich jakoscia, a to przepis zgubilam... Nie bylo latwo ;)

Trudno mi cokolwiek planowac majac dwojke malych dzieci: na gotowanie czy pieczenie czas bedzie zawsze, ale juz na bloga jest go coraz mniej :( Tym nie mniej postaram sie publikowac cos przynajmniej raz w tygodniu.

Na pierwszy ogien idzie moj ulubiony ostatnio kurczak :) Ostanie tygodnie ciazy byly trudne: czasami mialam wrazenie, ze przyjmuje wiecej jednostek insuliny niz kalorii :/ I wtedy ten kurczak byl moim ratunkiem...

Winzer Hänchen - to nazwa oryginalna, trudna do przetlumaczenia. Hänchen to kurczak, a Winzer to wlasciciel winnicy. Kurczak wlasciciela winnicy nie brzmi juz chyba jednak zbyt dobrze ;)

Przepis pochodzi z bezplatnego miesiecznika "Diabetes Ratgeber", z numeru 9/2012

Skladniki na 1 porcje:

250g malutkich ziemniaczkow

1 mala czerwona cebula

1 piers z kurczaka (ok.125g)

80g ciemnych winogron bez pestek

50ml  bielaego wina

100-150ml bulionu

sol, pieprz, oliwa z oliwek

opcjonalnie swiezy majoranek do dekoracji lub suszony do potrawy

Ziemniaki wyszorowac i przekroic na cwiartki. Razem z cwiartkami cebuli i piersia z kurczaka (w calsoci lub w kawalkach, jak kto lubi) poukladac w blasze lub naczyniu zaroodpornym. Skropic oliwa z oliwek, doprawic sola i pieprzem. Piec w temperaturze 220 stopni przez ok. 20 minut. Zagotowac bulion z winem, dolac do kurczaka z ziemniakami. Dodac winogrona. Piec kolejne 15 minut.

Udekorowac majerankiem. Podawac z zielona salata.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/kurczak_z_winogronami.jpg

Jedna porcja ma 4 wymienniki weglowodanowe.

czwartek, 24 maja 2012

Czyli cos lekkiego na kolacje :) Miesko, warzywa, ryz/makaron...

Oczywiscie, zamiast indyka moze byc kurczak... Z innymi warzywami tez mozna poszalec ;)

Przepis pochodzi z tegorocznego, marcowego numeru czasopisma "Diabetes Ratgeber".

Skladniki na 1 porcje:

125g piersi z indyka

50g mango

50g ogorka

1/4 straka czerwonej papryki

1 lyzka natki kolendry/pietruszki

sol, pieprz

1 lyzka soku z limetki

1 lyzka oleju/oliwy z oliwek

Mango, ogorek i papryke pokroic w drobna kostke, wymieszac z z olejem/oliwa, sokiem z limetki i posiekana natka kolendry/pietruszki. Indyka oproszyc pieprzem i sola, usmazyc.  

Podawac z pelnoziarnistym ryzem /65g/ lub makaronem /70g/.



Porcja ma 4,5 wymiennika weglowodanowego.

 

 

23:38, kwiecienka1 , Miesa
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 19 kwietnia 2012

Juz od kilku lat towarzysze Irenie i Andrzejowi w ich zabawach kulinarnych, ale jeszcze mi sie nie zdarzylo, zebym tak pozno - dopiero w kwietniu (!) - dolaczala z przepisem... No coz, brak czasu na bloga kulinarnego robi swoje :(  Gotowac, gotuje, ale pozniej juz pisac o tym i bawic sie zdjeciami - na to brakuje mi czasu, a dobry przeciez nie rozciagne...

Wracajac do przepisu - kurczak yassa to popularne danie z Senegalu :) Kuchnia afrykanska jest mi bardzo obca, wiec tym bardziej ciesze sie, ze ta zabawa-wyzwanie pomoze mi odkryc nowe smaki :)

Przepisow na yasse w internecie jest sporo, czesto tez bardzo roznia sie od siebie, dlatego tez ja tylko wzorowalam sie na przepisie z serwisu Ugotuj.to, a danie zrobilam po swojemu ;)

Skladniki na 4 porcje:

4 male piersi z kurczaka

4 szalotki i 1 duza cebula

2-3 zabki czosnku

sok z 2 cytryn i 2 limonek

1 papryczka chili

1-2 lyzeczki musztardy

przyprawy

Kurczaka umyc i pokroic na mniejsze kawalki. Z pozostalych skladnikow przygotowac marynate: sok z owocow wymieszac z przyprawami i musztarda. Cebule pokroic w piorka, czosnek i chili posiekac, dodac. Kurczaka umiescic w marynacie i przykryc cebula, odstawic na noc (lub min. kilka godzin).



Po tym czasie upiec, usmazyc lub udusic. Podawac z podsmazona cebula (ta z marynaty).



Jak dla nas kurczak byl troche za bardzo cytrynowy, ale danie ma potencjal ;)

 

sobota, 03 września 2011

Przepis napatoczyl sie sam: pojawil sie w Tele Tygodniu (33/2011), a ze i wykonanie proste, i lista skladnikow nie jakas wymyslna, to kurczaka podano :)

Przy okazji okazalo sie, ze ten przepis moze byc konkurencja dla reklamowanego ostatnio w tv dosc podobnego sosu z torebki...

Skladniki na 4 porcje:

600g piersi z kuczaka

4 cebulki dymki

2 papryczki chili

100ml bulionu drobiowego

200ml mleka kokosowego

4 lyzki masla orzechowego

skorka i sok z 1 limonki

pieprz, sol

Mieso pokroic w paseczki lub kostke i podsmazyc. Dodac posiekana papryczke chili, biala czesc dymki, maslo orzechowe i skorke z limonki. Nastepnie dolac mleko kokosowe i bulion, pogotowac. Na koniec dodac zielona czesc dymki. Doprawic sokiem z limonki, pieprzem i sola.

kucrakteletydzien.JPG (334×222)

Podawac z ryzem :)

21:51, kwiecienka1 , Miesa
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 08 sierpnia 2011

Rzadko u mnie pojawia sie mieso... Jakos nie umiem robic, ale jak tylko znajde przepis, ktory mnie zacheci, to probuje. Najczesciej proby te nie nadaja sie do publikacji, ale nie tym razem :) Tym razem sie udalo!

Przepis pochodzi ze specjalnego owocowego dodatku do czasopisma "Land Ideen" -"Sommer Küche".

Skladniki na 4 porcje:

4 kawalki piersi z indyka (po ok.150g kazdy)

ok. 100g chudego serka

1 lyzka soku z cytryny

ok. 100g czerwonych porzeczek

2 lyzki tymianku

100ml bialego wina

150ml bulionu

2 lyzki soku z porzeczek

sol, pieprz

Indyka lekko rozbic, posolic i popieprzyc. Do serka dodac sok z cytryny, troszke soli & pieprzu, porzeczki i tymianek. Dobrze wymieszac i posmarowac mieso.

Zrolowac i spiac lub zwiazac.

Rolady posmazyc na patelni. Dodac bulion, sok z porzeczk i wino, trzymac na malym ogniu ok.30 minut. Rolady wyciagnac, a sos zredukowac i doprawic.

Podawac z puree i salatka :)

Zamiast czerwonych porzeczek moga tez byc czarne, a nawet borowki :)

16:08, kwiecienka1 , Miesa
Link Komentarze (1) »
niedziela, 10 lipca 2011

Nie ma to jak apetyczna nazwa, czyli kuchnia tajska po raz trzeci ;)

Odszyfrowujac: kurczak z nerkowcami... Do tego papryka & chili :))) Mniam!

Przepis pochodzi z wakacyjnego wydania czasopisma "Lecker" poswieconemi podrozom kulinarnym, ktory to, jak juz powoli wiadac, bardzo przypadl mi do gustu.

Skladniki na 4 porcje:

150g orzechow nerkowca

2 czerwone papryki

3 zielone cebulki

2 male papryczki chili

2 zabki czosnku

600g piersi z kurczaka

1 lyzeczka maki ziemniaczanej

3-4 lyzki sosu z ostryg

2-3 lyzki sosu sojowego

sol, cukier

Nerkowce uprazyc na cushej patelni, odstawic. Papryke i cebulke pokroic na kawlki. Chili pokroic w drobne krazki. Czosnek drobno posiekac. Mieso pokroic w kostke i podsmazyc na goracej patelni lub w woku. Dodac czosnek, chili, papryke & cebulke i podsmazac razem ok. 4-5 minut. Wymieszac make, sosy i 5 lyzek zimnej wody. Dolac do miesa z warzywami, wymieszac i gotowac ok.2 minut. Doprawic cukrem i sola.

Podawac z prazonymi nerkowcami.

 

Mozna dodac jeszcze troche zieleninki do dekoracji :)

środa, 06 kwietnia 2011

Taki maly eksperyment ;)

Wciaz wygrzebuje przepisy z czasopism z 2005 roku, ktore znalazlam u tesciowej... Jedna szuflada, a tyle radosci & inspiracji :)

Polaczenie miesa mielonego i migdalow wydawalo mi sie na tyle interesujace, ze od razu trafilo na liste do zrobienia. Dodatek migdalow uchodzi w Niemczech za specyfike kuchni Hiszpanii, wiec kotleciki oficjalnie mialy w nazwie "hiszpanskie" :)

Przepis pochodzi z czaspisma "Essen & Trinken", z numeru 10/2005.

Skladniki:

300g mieszanego miesa mielonego

3 lyzki mielonych migdalow

2 zabki czosnku

2 zoltka

sol, pieprz

1/4 lyzeczki skorki z cytryny

Mieso wymieszac z migdalami. Dodac posiekane zabki czosnku i jajka. Doprawic. Wyrobic kuleczki wielkosci orzecha wloskiego i obtoczyc w mace. Smazyc na goracym tluszczu.

Podawac udekorowane zieleninka :)

Olé!

środa, 16 marca 2011

Uff, to byla chyba moja najdluzsza przerwa w blogowaniu - nie liczac urlopu poporodowego ;) - krotka wizyta w Polsce i babcina rewizyta u nas odciagnely mnie od komputera. Oczywiscie, w tym czasie gotowalam i pieklam, wiec mam czym nadrobic :))

Na poczatek juz cos wiosennego - bo u nas wiosna juz jest!

Danie wyszlo calkiem inaczej niz na ilustracji w przepisie, no ale smakowalo i to jest najwazniejsze :) Nie wiem, jak im to tam wyszlo. ze danie niby takie kolorowe, skoro sos jest z bialego serka... Pewnie takie tam tajniki fotografii ;)

Przepis pochodzi z "Lisa. Kochen & Backen", z numeru 2/11 poswieconego wlasnie przepisom wiosennym.

Skladniki na 4 porcje:

200g groszku cukrowego

3 marchewki

1 por

300g piersi z kurczaka lub indyka

200ml bulionu

200g serka typu Philadelphia

sol, pieprz

Straki groszku pokroic na pol. Marchewke obrac i pokroic na niewielkie slupki. Pora pokroic na talarki. Warzywa zblanszowac. Mieso pokroic na kawalki i podsmazyc na patelni. Doprawic. Dodac warzywa i krotko razem podsmazyc. Dolac bulion i zagotowac. Dodac serek i dobrze wymieszac, tak aby polaczyl sie z bulionem. Jeszcze raz doprawic. Gotujac na malym ogniu, redukowac sos do pozadanej ilosci.

Podawac z makaronem lub bialym pieczywem :)

Tagi: wiosna
22:34, kwiecienka1 , Miesa
Link Komentarze (2) »
czwartek, 24 lutego 2011

Przyznaje, ze rzadko bawie sie w kuchni mieskiem, ale jak juz, to mam ochote na cos porzadnego, ale jednoczesnie i niezbyt tradycyjnego :)

Ten przepis wylowilam, jak to najczesciej bywa, juz po kupieniu miesa - sprawdzilam, co mam w domu i wynalazlam, co moge z tego zrobic :)

A przepis wynalazlam na stronie Küchengötter. de

Skladniki:

400g pomidorow   µz.µhj

po 1 peczku bazylii i pietruszki

100-150ml bulionu

400g poledwicy wieprzowej

200g smietany

100ml blalego wina

50g tartego sera, najlepiej parmezanu

sol, pieprz

Pomidory sparzyc, obrac i pokroic w kostke. Ziola oberwac z galazek i zmiksowac z bulionem na gladki sos. Poledwice pokroic na plasterki i podsmazyc z obydwu stron. Wyjac i odstawic. Na tym samym tluszczu podsmazac pomidoryok. 3 minut, doprawic. Dodac smietane i biale wino, smazyc jeszcze ok. 5 minut. Dodac sos zilowy, mieso i ser, dobrze wymieszac i zagotowac. Doprawic do smaku.

Podawac z makaronem, udekorowane zieleninka :)

Pycha!

12:40, kwiecienka1 , Miesa
Link Komentarze (2) »
wtorek, 04 stycznia 2011

Od razu wyjasniam: Münsterland to taki region w zachodnich Niemczech :) Miedzy Zaglebiem Ruhry a Holandia... A w niedalekiej Westfalii wynaleziono pumpernikiel, ktory jest bardzo waznym skladnikiem owego gulaszu...

Bardzo sie ucieszylam, jak odnalazlam w starej gazecie ("Kochen & Genießen", 11/2009) ten przepis - odkrywanie kuchni niemieckiej sprawia mi ogromna przyjemnosc ;)

Skladniki na 6 porcji:

1,5kg miesa na gulasz

3 srednie cebule

75-100g wedzonego boczku

400g pieczarek

2-3 lyzki oleju

3 kromki pumpernikla

1 butelka (0,33l) ciemnego piwa

4 ogorki konserwowe

1 sloik (ok.400g) cebulki perlowej

sol, pieprz, 1/2l wody

Cebule obrac i drobno posiekac. Boczek pokroic w kostke, a pieczarki w kosteczke lub plasterki. Mieso podsmazyc na oleju (jezeli jest mieszane, to partiami), doprawic, odstawic. Boczek, cebule i pieczarki podsmazyc na tluszczu, na ktorym smazylo sie mieso. Z powrotem wlozyc mieso i razem dalej podsmazac. Nad gulaszem pokruszyc pumpernikiel. Dolac 1/2 litra wody oraz piwo i wymieszac. Gulasz przykryc i wstawic na ok.2h do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika (ja zostawilam go na malym gazie). Ogorki pokroic na plasterki. Cebulki perlowe odcedzic i razem z ogorkami dodac do gulaszu na 5 minut przed koncem gotowania. Jeszcze raz doprawic do smaku.

glulasz_z_musterlandu.JPG (329×220)

Podawac z kleksem z kwasnej smietany i kolorowym pieprzem :)

Super sprawa :))) Pumpernikiel i ciemne piwo daja rewelacyjny smak!

wtorek, 27 lipca 2010

Taka nazwa widnieje w ksiazce "Gesund essen bei Diabetes", z ktorej pochodzi przepis na to danie.

Nie wiem, czy jest wystarczajaco kreolskie, ale na pewno jedno z naszych ulubionych :)

Skladniki na 2 porcje:

250g piersi z kurczaka

300g cukinii

250g batatow (slodkich ziemniakow)

1 zolta papryka

1/2 papryczki chili

1 cebula

1 zabek czosnku

5 ziarenek ziola angielskiego

2 i 1/2 lyzki soku z cytryny

1/2 lyzeczku suszonego tymianku

250ml bulionu drobiowego

sol, pieprz

Ziele angielskie rozgniesc w mozdzierzu. Kurczaka pokroic w kostke. Przyprawic polowa ziela, sola, pieprzem i jedna lyzka soku z cytryny. Papryke oczyscic z nasion i pokroic w paski. Cukinie przekroic na pol i pokroic w grube plasterki. Batata obrac i rowniez pokroic na male kawalki lub w kostke. Pokrojone warzywa skropic reszta soku z cytryny, odstawic. Papryczke chili posiekac, a cebule & czosnek obrac i drobno pokroic. Piers z kurczaka podsmazyc na oliwie. Dodac cebule i czosnek, razem chwile posmazyc. Dodac warzywa i papryczke chili. Doprawic sola, tymiankiem i pozostalym zielem angielskim. Dolac bulion.

Wszystko podsmazac ok. 25 minut na malym ogniu, regularnie mieszajac.

Podawac z razowa bagietka (60g, wtedy ma ok. 5 wymiennikow weglowodanowych) lub ryzem/makaronem/puree...

sobota, 26 grudnia 2009

Tradycyjnie Niemcy jedza na swiateczny obiad pieczona ges - w tym roku udalo mi sie jednak wtracic swoje trzy grosze i przemycic kaczke :)

Pieczona kaczka z jablkami to specjal mojej babci, bez ktorego nie wyobrazam sobie Swiat... Nawet 1000km od niej.

Skladniki:

1 kaczka (waga ok. 1,5-2kg)

3-4 kwaskowate jablka

czubata lyzka majeranku

sok z 1 cytryny

pieprz, sol

Kaczke rozmrozic (najlepiej przez noc w lodowce). Rozmrozona umyc, osuszyc i lekko pomasowac, tak aby tluszcz mogl sie oddzielic od miesni (latwiej sie wtedy wytopi). Skropic ja wewnatrz sokiem z cytryny i natrzec mieszanka soli, pieprzu i polowy majeranku - zarowno wewnatrz, jak i na zewnatrz. Owinac w folie i wstawic na kilka godzin do lodowki.

Jablka umyc, obrac, wydrazyc gniazda nasienne i pokroic na cwiartki, a nastepnie na cienkie plasterki i lekko oproszyc je pozostalym majerankiem. Farszem jablkowo-majerankowym nadziac kaczke & spiac lub zeszyc. Lekko ponakluwac mieso, tak aby wytapiajacy sie tluszcz mogl wyciekac.

Kaczke ulozyc na lekko natluszczonej brytfannie lub formie. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 1,5-2h (w zaleznosci od wagi ptaka).

W czasie pieczenia regularnie polewac kaczke sosem z dna naczynia. Pod koniec pieczenia wyjac ja na chwile i naciac skore miedzy udami a korpusem (zeby tluszcz wyciekl). Aby sprawdzic, czy kaczka jest gotowa, sprawdzic nozem najgrubsza czesc jej udka – jesli wyciekajacy sok jest klarowny, kaczka jest gotowa, jesli jest jest rozowy – jeszcze nie. Gotowa kaczke zostawic jeszcze w wylaczonym piekarniku na ok. 15 minut. 

 

Kaczke podalismy z kluskami, czerwona kapusta i, oczywiscie, pieczonymi jablkami :)

 

 Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

wtorek, 07 lipca 2009

Königsberger Klopse, czyli klopsy krolewieckie, to jeden ze standardow kuchni niemieckiej (a dokladniej wschodniopruskiej, bo Königsberg to dzisiejszy Kaliningrad). Bylo to tez jedno z pierwszych dan, ktorych sprobowalam po przeprowadzce do Niemiec...

Nieodlacznie z sosem smietanowym i kaparami :) Nigdy nie smazone - zawsze gotowane. Zazwyczaj miesno-rybne (z sardela lub sledziem), ale u mnie akurat w wersji bezrybnej.

Wg Franfurter Allgemeine Zeitung te klopsy zna az 93% Niemcow :) To nawet wiecej niz biala kielbase czy maultaschen (pierogopodobne danie ze Szwabii)...

Skladniki (przepis ze strony Küchengötter.de)

500g mieszanego miesa mielonego

1-2 bulki z poprzedniego dnia

2 szalotki

2-3 lyzki masla

1 cytryna

2 jajka

sol, pieprz, galka muszkatolowa

1l litr bulionu

2 lyzki maki 

200g smietany

80g (maly sloiczek) kaparow

Bulki namoczyc i odcisnac na sitku. Szalotki drobno posiekac i usmazyc na masle. Cytryne sparzyc, przygotowac 1 lyzke startej skorki i 2 lyzki soku. Mieso wymieszac z podsmazonymi szalotkami, bulka(mi), jajkami i skorka z cytryny. Doprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa. Uformowac klopsy (ok.12-14 sztuk). Gotowac je w bulionie ok. 25 minut.

W osobnym garnku przygotowac sos smietanowy: z maki i masla przygotowac zasmazke i dodac do niej troche bulionu (tego od klopsikow), tak aby powstal gesty sos. Gotowac ok. 5 minut. Dodac smietane i kapary. Przyprawic sokiem z cytryny i odrobina galki muszkatolowej.

Na koniec mozna jeszcze na chwile wlozyc klopsy do sosu i razem chwile pogotowac. Podawac z ziemniakami.

:))) Pycha! Bardzo delikatne.

niedziela, 28 czerwca 2009

Podobnie jak z ajvarem, nie ma jednego jedynego przepisu na cevapcici...

Co wiecej, cevapcici to danie popularne w wielu krajach balkanskich i w kazdym podaje sie je troche inaczej. Rowniez i w poszczegolnych regionach danego kraju istnieja roznice w przyrzadzaniu...

Tak wiec oto moj przepis na to bardzo demokratyczne danie:

500g mieszanego miesa mielonego (u mnie 60% wolowiny i 40 % wieprzowiny)

1 cebula

4 zabki czosnku

po 1 lyzeczce soli, pieprzu, mielonej papryki i maki

Skladniki razem dokladnie wymieszac i wyrobic cevapcici wielkosci palca. Odstawic na ok. 30 minut w chlodne miejsce. Smazyc na oliwie.

Ja podaje je zawsze z posiekana cebula i kleksem z ajvaru ;)

wtorek, 07 kwietnia 2009

Oj, chyba wciągnęła mnie kuchnia dla diabetyków ;)

To kolejny przepis dla tych zbyt słodkich, tym razem z książki "Das große GU Kochbuch für diabetiker".

Składniki na 2 porcje:

ok. 100g szpinaku

1 cebulka

1 ząbek czosnku

2 piersi z kurczaka

ok. 15-20g fety

100ml bulionu

4-5 łyżek białego wytrawnego wina

pieprz, sól, trochę skórki z cytryny

Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na patelni. Szpinak umyć, posiekać i dodać do cebuli z czosnkiem. Lekko podsmażyć jeszcze, tak aby woda odparowała. Doprawić pieprzem, solą i skórką cytrynową.

Piersi z kurczaka przekroić wzdłuż, lekko roztrzepać i oprószyć lekko pieprzem i solą. Na wierzch wyłożyć szpinak i pokruszyć fetę.

Przygotować 2 kawałki folii aluminiowej. Piersi zawinąć jak rolady, a potem ciasno owinąć je folią - można "na cukierka", bo chodzi po prostu o szczelność - i włożyć do żaroodpornego naczynia. Podlać bulionem i białym winem. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 30 minut.

Mięso pokroić w plastry.

Do tego mieliśmy sos jogurtowy z ziołami i sałatkę z pomidorów :)

20:42, kwiecienka1 , Miesa
Link Komentarze (3) »
piątek, 06 marca 2009

 Ale nie takie zwykłe :) Na przepis natknęłam się wertując "Kuchnię polską" Ewy Aszkiewicz - jedyną książkę kucharską z prawdziwego zdarzenia, którą przywiozłam z Polski... Mam jeszcze Atlas kulinarny z Gazety, ale "Kuchnia..." to moja klasyka.

Mielone są lekko podrasowane i chyba dzięki temu są przepyszne!

Składniki:

500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

pół szklanki bułki tartej

trzy czwarte szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)

1 cebula

1 jajko i jedno białko (ja dałam dwa, bo mi zostały z poprzedniego dnia)

kopiasta łyżka posiekanego szczypiorku

2 kopiaste łyżki utartego żółtego sera

sól, pieprz, szczypta przyprawy prowansalskiej, mąka do panierowania

Tartą bułkę zalać ciepłym bulionem. Dodać drobno posiekaną, zszkloną na tłuszczu cebulę, jajko, białko, ser, szczypiorek, mięso i przyprawy. Wyrobić masę mięsną, uformować kotleciki, oprószyć mąką i wstawić na 30 minut do lodówki. Wychłodzone kotleciki smażyć na gorącym tłuszczu.

Dodatki na bloga
Durszlak.pl