Ryż, kasze, zboża

środa, 29 maja 2013

Jadamy co kilka dni juz od poczatku sezonu, no ale jak zwykle czasu na wpisy brak, wiec risotto pojawia sie dopiero teraz... Na szczescie, sezon na szparagi jest doklanie w polowie (trwa do sw. Jerzego do sw. Jana).

Przepis pochodzi z "Gemüse Küche" - specjalnego wiosennego dodatku kulinarnego czasopisma "Land Idee".

Skladniki na 4 porcje:

6 szalotek

300g ryzu do risotto

250ml bialego wina

2-3 listki laurowe

500ml bulionu

300g zielonych szparagow

1 limetka /lub cytryna/

szczypta galki muszkatolowej

sol, pieprz, oliwa

parmezan

Szalotki obrac, pokroic w drobna kosteczke i podsmazyc na oliwie w garnku. Dodac ryz i lekko podsmazyc razem z szalotkami. Wlac wino i tak dlugo gotowac, az ryz wchlonie cale wino, od czasu do czasu mieszajac. Doprawiec sola i pieprzem, dodac listki laurowe. Powoli dolewac bulion: po 1 chochelce i czekac, az ryz go wchlonie. Caly czas mieszac. W miedzyczasie przygotowac szparagi: umyc, odciac zrewniale koncowki i zblanszowac /ok.5min/ w w odzie z dodatkiem soli, cukru i masla. Szparagi odcedzic i pokroic na male kawalki. Lekko posmazyc na oliwie. Limetke /lub cytryne/ sparzyc, zetrzec skorke do dekoracji, a miazsz pokroic w kosteczke. Dodac do szparagow i chwile razem smazyc. Doprawic ew. sola i galka muszkatolowa. Szparagi i limetke dodac do ryzu, wymieszac i razem podgrzac.

Podawac udekorowane skorka z limetki /cytryny/ i posypane parmezanem.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/risotto_ze_szparagami.jpg


:)

sobota, 16 czerwca 2012

Nie, nie codziennie musi byc chleb pelnoziarnisty... Moga byc tez pelnoziarniste - a jakze - platki owsiane :)

Powoli mialam dosc ciemnego pieczywa - na jasne mam czerwone swiatlo - wiec przepisy z gazetki aptecznej "Diabetes Ratgeber" na owsiane sniadanka byly/sa jak na zamowienie.

Zakladajac dosc wysoka ilosc wymiennikow weglowodanowych - az 4 - polaczyc mozna po jednym skladniku z kazdej z 4 grup:

grupa pierwsza - ziarna:

40g pelnoziarniastych platkow owsianych

grupa druga - owoce, np.:

srednia pomarancza /ok.150g/

lub pol duzego rozowego grejpfruta /ok.125g/

lub 1 kiwi  / brzoskiwnia  /nektarynka

lub 100g mango/melona

lub 125g malin

lub 150g truskawek

 

grupa trzecia - nabial:

200g jogurtu naturalnego (1,5%)

lub 175ml mleka (1,5%)

 

grupa czwarta - dodatki:

1 lyzeczka posiekanych orzechow wloskich / laskowych / pistacji / migdalow /wiorkow kokosowych / pestek slonecznika / prazonego ziarna sezamu...

+ w kazdym przepisie pojawiala sie 1 lyzeczka miodu lub syropu klonowego, ale ja juz ich nie dodawalam :) Slodycz owocow wystarczala...

 

Platki owsiane z czeresniami:

Platki owsiane z melonem i prazonymi wiorkami kokosowymi:

Oczywiscie, ilosc wymiennikow weglowodanowych zmienia sie wraz z iloscia owocow, nabialu czy platkow, dlatego mozna dowolnie dodawac/odejmowac ilosc skladnikow kontrolujac jedynie ich wartosc.

 

niedziela, 30 października 2011

czyli risotto z borowikami :) Dawno nie bylo u nas niczego wloskiego, wiec tym chetniej zabralam sie za wynajdowanie przepisow. Akurat ten znalazlam w encyklopedii kuchni wloskiej jaka bez watpienia jest "Culinaria. Italia" (kuchnia Piemontu).

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/culinaria_italia.jpg

(zrodlo: Amazon.de)

Wloskie primi piatti, czyli pierwsze dania, to nie tylko pyszne zupy, ale wlasnie przerozne dania z ryzu (risotta) - bardzo proste i szybkie w przygotowaniu :) Borowiki to niestety dosc droga inwestycja, ale tutaj, na szczescie, nie trzeba ich wiele...

Skladniki na 2-3 porcje:

40 g masla

1 mala cebula

150g swiezych borowikow

200g ryzu do risotto

600-700ml goracego bulionu

30g parmezanu

sol, pieprz

Borowiki oczyscic i pokroic w plasterki. Posiekac cebulke i podsmazyc ja na polowie masla. Dodac grzyby, podsmazyc. Dodac ryz. Powoli dolewac bulion i czekac, az ryz go wchlonie. Dolewac tyle bulionu, az ryz nie bedzie juz wiecej wchlanial. Zdjac z gazu, dodac reszte masla i parmezan. Doprawic.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/risotto_ai_porcini.jpg

Podawac posypane zielonym :)

 

 

  

czwartek, 29 września 2011

Danie nowe, ale juz ulubione :) Calkiem serio - w przeciagu ostatniego miesiaca robilam je minimum 4 razy...

Za kazdym razem troche inaczej czy uzywajac troszke innych skladnikow, ale za kazdym razem wyszedl pycha :))

Przepis pochodzi z czerwcowego wydania magazynu "Meine Familie & Ich".

Skladniki na 4 porcje:

400g piersi z kurczaka/indyka

2 male cukinie

1 puszka mango (230g) lub pol swiezego

500g ryzu (u mnie gotowy ryz z curry)

50g platkow migdalowych (ja nie mialam)

1 cebula lub 2 szalotki

1 zabek czosnku

200ml bulionu

1 lyzeczka curry

sol, pieprz, sok z cytryny

Cebule i czosnek posiekac. Mieso pokroic w paski, a cukinie i mango w kostke (zachowac wode z mango puszkowego). Czosnek i cebulke podsmazyc, dodac mieso i razem smazyc przez chwile. Dodac ugotowany/gotowy ryz, bulion, cukinie, curry i kilka lyzek wody z mango puszkowego. Smazyc ok.8-10 minut. Na koniec dodac mango i uprazone na suchej patelni platki midalowe. Doprawic do smaku.

Na weekend bedzie znowu ;)

piątek, 19 listopada 2010

Ulubione danie mojego dziecia :) Moglaby sie zywic tylko tym!

Wieczorem juz czeka na kolacje, a jak widzi banana, to az jej sie oczka swieca :)

Przepis pochodzi ze wspomnianej ostatnio ksiazeczki "Kochen für Babys", z rozdzialu z przepisami dla niemowlat od 5 do 9 miesiacy.

Skladniki na 1, dosc spora, porcje:

200ml mleka 

20g kaszy mannej

1 sredni banan (ok.50g)

Kaszke ugotowac na mleku. Banana obrac i zmiksowac (mlodszym dzieciom) lub rozgniesc widelcem (starszym), polaczyc.

Oczywiscie, zamniast banana, mozna zaproponowac inny owoc - w Niemczech po 5 miesiacu poleca sie tez jablka, gruszki, melony, truskawki i maliny, a po 7 miesiacu takze sliwki i morele :)

wtorek, 28 września 2010

Jako wielki milosnik watrobki, od razu zdecydowalam sie na to danie... Musialam tylko poczekac, az zbierze mi sie odpowiednio duza grupa watrobkozercow, na co - niestety - musialam poczekac az kilka miesiecy.

Przepis pochodzi z "Amerika" Jamie'go Olivera, z rozdzialu poswieconemu kuchni Luizjany :) i podobno pochodzi z samego Nowego Orleanu...

Skladniki dla 4-6 osob:

400g ryzu dlugoziarnistego

100g wedzonego boczku

4 listki laurowe

1 cebula

1 zielona papryka

2 lodygi selera naciowego

6 zabkow czosnku

200g watrobki drobiowej

mleko do namoczenia

puszka (400g) czerwonej fasoli

6 zielonych cebulek

maly peczek tymianku

peczek natki pietruszki

sok z 1 cytryny

sol, pieprz, pieprz cayenne

Watrobke namoczyc w mleku. Boczek, cebule, seler naciowy i papryke pokroic w kostke. Czosnek i ziola posiekac. Ryz ugotowac wedlug instrukcji na opakowaniu. Na duzej patelni podsmazyc boczek.  Dodac listki laurowe, cebule, papryke i seler, doprawic. Smazc ok. 10 minut caly czas mieszajac. Dodac czosnek i tymianek. Watrobke odsaczyc i pokroic na srednie kawalki. Dodac ja do warzyw. Do calosci dodac fasole i smazyc wszystko razem ok.3-4 minuty.

Dodac ugotowany wczesniej ryz i wymieszac. Na koniec dodac zielone cebulki i natke pietruszki. Skropic sokiem z cytryny.

Do tego butelka czerwonego wina...

sobota, 16 stycznia 2010

Zanabylam dwie nowe pozycje ksiazkowe:

  

Zdrowa kuchnia & Szybka kuchnia dla diabetykow :))

W obydwu skarbach jest po prawie 200 przepisow na sniadania, przekaski, dnia obiadowe i desery dla laskawie obdarzonych przez los cukrzyca ;) Ufff, przynajmniej skonczy sie obmyslanie & przeliczanie... Nie ma to jak gotowce :)

Na pierwszy ogien poszlo risotto - wyszlo troche inaczej niz na zdjeciu (nie wiem jak ryz w risotto z grzybami  moglby byc tak snieznobialy...), ale strasznie dobre bylo...

Skladniki na 4 male lub 2 duze porcje:

400g kapusty wloskiej (dalam ok.250g)

4 zielone cebulki (ew. peczek szczypiorku)

100g kurek (dalam suszone, namoczone prawdziwki) 

500-600ml bulionu (przygotowalam sobie 750ml)

90g ryzu do risotto (ja dalam ok.120g)

1/2 peczka natki pietruszki

sol, pieprz, 1 lyzka soku z cytryny

Liscie kapusty umyc, oczyscic, odciac zgrubienia i pokroic w cienkie paski. Cebulke/szczypiorek rowniez oczyscic i drobno pokroic. Grzyby oszczyscic (suszone namoczyc i odcisnac) i pokroic na kawalki. Bulion podgrzac. Ryz przeplukac na sicie w zimnej wodzie i odsaczyc. W garnku na oliwie podsmazyc lekko cebulke, dodac paseczki kapusty i razem smazyc ok. 2minuty. Dodac ryz i grzyby, wymieszac i podsmazac jeszcze ok. 2-3 minuty. Dolac tyle bulionu, aby wszystko bylo przykryte i gotowac na lekkim ogniu caly czas mieszajac. W razie potrzeby, dolewac bulion (bo ryz duzo wchlania). Gotowac ok.12-15 minut. Pietruszke umyc, osuszyc i posiekac, dodac do risotta. Calosc przyprawic sola, pieprzem i sokiem z cytryny.

Jedna porcja ma 3 1/2 ww, wiec nasza pewnie bedzie miala z 4 :)

niedziela, 16 sierpnia 2009

Oj, dawno nie jadlam ryzu... I szczerze mowiac, jest to moje pierwsze risotto, wiec tym bardziej sie ciesze, ze natrafilam na ten przepis u Nigelli ("Nigella gryzie"), ktora podaje go za Anna del Conte - znawczynia kuchni polnocnowloskiej.

Skladniki na 2 porcje:

300g ryzu do risotta (np.: arborio)

ok. 1l bulionu warzywnego (moze byc z kostki)

2 szalotki

1 lodyga selera naciowego

60g masla

1 lyzka oliwy z oliwek

skorka i sok z polowy cytryny

1 zoltko

drobno posiekane igly z dwoch galazek rozmarynu

4 lyzki swiezo startego parmezanu

(+ dodatkowo do posypania)

4 lyzki smietany kremowki

sol, pieprz

Szalotki i selera drobno posiekac i podsmazyc (ok.5min.) w duzym garnku na polowie masla z oliwa. Wsypac ryz i dokladnie wymieszac, zeby caly pokryl sie maslem i oliwa. W tym samym czasie w drugim garnku przygotowac bulion i utrzymywac go na granicy wrzenia. Dodawac bulion do ryzu, chochle po chochli, i mieszac tak dlugo, az ryz wchlonie caly dodany plyn. Bulion nalezy dodawac, az ryz osiagnie konsystencje al dente. Moze sie zdarzyc, ze nie zuzyje sie calego plynu, ale u mnie zostalo go naprawde niewiele. Jesli jednak bulionu by zabraklo, mozna dodawac goracej wody.

Do ryzu dodac skorke z cytryny i drobno posiekany rozmaryn.W malym naczyniu ubic zoltko, sok z cytryna, smietane, pieprz i parmezan. Gdy ryz bedzie gotowy, dodac zoltko ze smietana i pozostale maslo. Wymieszac i ewentualnie doprawic jeszcze pieprzem i sola.

Podawac posypane parmezane i udekorowane rozmarynem lub bazylia :)

 

środa, 03 czerwca 2009

   To tak w ramach nowej zabawy kulinarnej...

Brzmi strasznie zdrowo i takie jest ;) Quinoa - inaczej komosa ryzowa - to poludniowoamerykanskie bezglutenowe ziarno, nieprzyzwoicie bogate w bialko, a takze w nienasycone kwasy tluszczowe, witaminy i mikroelementy. O tym, ze pochodzace z mleka sojowego tofu jest zdrowe, wie juz prawie kazdy ;) Jako wielka fanka soi mam je zawsze pod reka...

Przepis pochodzi z majowego numeru miesiecznika "Samo zdrowie".

Skladniki:

3/4 szklanki quinoi

ok.150g tofu

1 maly por (tylko zielona czesc)

1 duza marchewka

1 czerwona papryka

1 czerwona cebulka

1 lyzka mielonej kolendry

sol, pieprz, chilli

Quinoe ugotowac wg instrukcji na opakowaniu (podobnie jak kasze czy ryz). Papryke pokroic w paski, marchewke w slupki, pora w grube plastry, a cebulke w piorka. Warzywa usmazyc na goracym tluszczu. Pod koniec dodac pokrojone w kostke tofu i kolendre. Wymieszac z kasza i doprawic do smaku sola, pieprzem i/lub chilli.

 

Polecam! ;)

Dodatki na bloga
Durszlak.pl