Gołąbki, pierogi, pierożki, kluseczki

poniedziałek, 14 listopada 2011

 Oto danie numer dwa :) W zabawie "Gotujemy po polsku" nad ktora patronat objal serwis "ZpierwszegoTloczenia.pl nie moglo zabraknac ulubionej potrawy mojego meza...

Pierogi z miesem to danie, ktore zawsze moze pojawic sie na naszym stole :D Niestety, pojawia sie dosc rzadko (nie chce mi sie po prostu...), a wyskoczyc do sklepu polskiego tez nie zawsze jest jak.

No, ale z okazji "Gotujemy po polsku" sa i pierogi :)


Skladniki na ciasto:

500g maki

250ml wody

sol

Z maki, soli i wody zagniesc ciasto, rozwalkowac i zgrabna foremka powycinac okregi.


Skladniki na farsz:

500g ugotowanego miesa rosolowego

1 duza cebula

troche masla

sol, pieprz

Mieso zemlec przez maszynke. Cebule drobno posiekac i podsmazyc na masle. Wymieszac i doprawic pieprzem & sola. Dodac troche masla, zeby farsz nie byl suchy.

Farsz nakladac do pierogow i zlepiac (u mnie rowniez przy pomocy foremki). Wrzucac do gotujacej wody i gotowac ok.3 minut po wyplynienieciu.

U nas najlepiej "ida" takie podsmazane na masle :)


http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/pierogizmiesem2011a.jpg

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/pierogizmiesem2011b.jpg

Gotujemy po polsku!

środa, 24 sierpnia 2011

Po przyjezdzie do Polski zawsze rzucam sie na odlozone dla mnie gazetki kulinarne... Tym razem pierwsze na kupce znalazly sie numery "Palce lizac", dodatku do Gazety Wyborczej, i wlasnie w jednym z nich pojawil sie przepis, ktory nikogo nie pozostawilby obojetnym ;)

W "Dobre, bo polskie" - numerze poswieconym kuchni polskiej, a wydanym z okazji rozpoczecia polskiej prezydencji, pojawily sie one: czekoladowe pierozki z owocami lesnymi...

Skladniki na ciasto:

250g maki

3 lyzki kakao

mleko

1 jajko

(ja nie dodawalam jajka i polecam dodac tylko 1-2 lyzki kakao)

Z podanych skladnikow zagniesc ciasto, dodajac tyle mleka, ile maka zbierze. Rozwalkowac i powycinac foremka/szklanka kolka na pierogi.

Skladniki na farsz:

300g roznych owocow lesnych

100g bialej czekolady

1 cukier waniliowy

3 lyzki posiekanej swiezej miety

3 lyzki miodu

(ja nie dawalam ani miodu, ani miety)

Czekolade posiekac, wymieszac z owocami i cukrem. Nakladac na ciasto i zlepiac pierogi. 

pierogi_czeko1.JPG (286×191)

pierogi_czeko2.JPG (286×191)

Pierogi gotowac w lekko osolonej wodzie i podowac z sosem  (biala czekolada rozpuszczona z dwiema lyzkami smietanki) i swiezymi owocami).

pierogi_czeko3.JPG (357×238)

Mniam! 

niedziela, 05 grudnia 2010

Jedne z naszych ulubionych :) Mialam je przygotowac juz podczas zabawy "Gotujemy po polsku", ale brak glownych skladnikow farszu mnie zablokowal... W tym tygodniu dalam jednak rade wybrac sie do sklepu polskiego na zakupy, wiec nie wiecej nie stalo na przeszkodzie :)

Przepis pochodzi z kulinarnego dodatku do Gazety Wyborczej "Polska je maki i kasze" (IX 2010)

Skladniki:

ciasto:

400g maki pszennej

3 jajka

100-150ml wody

sol

farsz:

200g kaszy gryczanej

200g twarogu

cebula

pieprz, sol

Make przesiac w stozek, zrobic w nim wglebienie i wbic tam jajka. Dodac czesc wody oraz sol i wyrobic gladkie i sprezyste ciasto (jesli trzeba, dodac reszte wody). Ciasto rozwalkowac i wykroic krazki na pierogi.

Kasze ugotowac na sypko w osolonej wodzie. Cebule obrac i dorbno posiekac, a nastepnie podsmazyc. Twarog rozdrobnic, np.: widelcem. Wszystkie skladniki farszu polaczyc i doprawic. Farsz wykladac na krazki z ciasta i zlepiac pierogi. Gotowac w duzej ilosci niesolonej wody.

Podawac ze smazona cebulka, skwarkami lub smietana.

poniedziałek, 02 listopada 2009

Czyli szwabska kuchnia na zyczenie mojego Szwaba ;)

Szwabia, czyli okolice Stuttgartu, to ten region Niemiec, ktorego kuchnia smakuje mi najbardziej.

Nackete Mariele sa troche podobne do polskich kopytek ;)

Przepis pochodzi z ksiazeczki "Schwäbisch kochen. Klassisch und neu."

Skladniki na 4 porcje:

1kg ziemniakow (ugotowanych poprzedniego dnia)

200g maki

100g miekkiego masla

4 lyzki wody mineralnej

sol

maslo do podsmazenia

Ziemniaki przcisnac przez praske. Dodac make, szczypte soli, maslo oraz wode mineralna. Wymieszac i zagniesc ciasto. Z ciasta uformowac kluseczki wielkosci kciuka i lekko splaszczyc na obydwu koncach. 

Na patelni rozgrzac maslo, wrzucic kluseczki i smazyc na zloto.

Podawac posypane cukrem pudrem i/lub cynamonem.

U nas byly z musem jablkowym :)))

niedziela, 18 października 2009

Na golabki mam sporo przepisow :) Ale zadnego jeszcze nie wyprobowalam... Taki ze mnie kucharz-kolekcjoner przepisow ;)

Tym razem zainspirowaly mnie golabki z kapusty wloskiej Bryssski :)

Pieczone... z kasza... Mniam mniam :)

Skladniki:

mala kapusta wloska

300g miesa mielonego 

200g kaszy gryczanej

100g ryzu

1 cebula

przyprawy (pieprz, sol, papryka)

Liscie kapusty oderwac, umyc i namoczyc we wrzatku. Mieso mielone przesmazyc z posiekana cebulka, doprawic. Kasze i ryz ugotowac na sypko w osobnych garnkach. Gotowe mieso z cebulka, kasze i ryz wymieszac w misce i ew. doprawic do smaku (u nas wyszly bardzo pikantne).

Farsz nakladac na odsaczone liscie kapusty.

Zwinac i ukladac ciasno w natluszczonej formie do zapiekanek lub naczyniu zaroodpornym.

Piec przykryte w temperaturze 180 stopni ok. 1,5-2h (trzeba dogladac).

 

Podawac z sosem pomidorowym lub grzybowym :)

czwartek, 30 lipca 2009

:)))

Cos pomiedzy gnocchi a leniwymi :) To z przepisu Fettini zamieszczonego jeszcze w 2008 w gazetowej Galerii Potraw.

Troche sie nameczylam przy formowaniu kluseczek, ale warto!

Skladniki:

500g marchewek

500g ziemniakow

maka

1 jako

40g parmezanu

1 lyzka kaszy manny

Ziemniaki z marchewka obrac, pokroic i ugotowac razem do miekkosci. Odcedzic, ostudzic i zmiskowac. Dodac jajko. Mase podzielic na 4 czesci i wyjac 1/4 (jak przy robieniu klusek slaskich). Do powstalego wglebienia wsypac make i z powrotem dodac 1/4 masy. Dodac parmezan i kasze manna. Na stolnicy formowac waleczki i obcinac po kawalku (jak kopytka).

Gotowac w lekko osolonej wodzie kilka minut od wyplyniecia.

Podawac ze slodkim sosem, np.: orzechowym (ja zrobilam go troche inaczej niz Fetti):

pol kubka zmielonych orzechow wloskich

50g masla

50ml oliwy

Maslo i oliwe stopic na patelni i dodac orzechy. Polac kluseczki :)

 

Troche mialam klopot z przyporzadkowaniem tych kluseczek do ktorejs z kategorii, ale w koncu zdecydowalam, ze trafia, jak leniwe, do pierozkowej ;)

wtorek, 23 czerwca 2009

Udalo mi sie przywiezc z Polski troche jagod, wiec w tym tygodniu jemy na fioletowo ;)

Na pierwszy ogien poszly pierogi z jagodami... Przy okazji powrocilam do ciasta maslankowego Fettinii, bo ono zawsze sie udaje :)

Skladniki:

maka

maslanka

jagody

Niestety, szczegolow co do ilosci nie bedzie...

Wysypalam make na stolnice i dolewalam maslanki wyrabiajac ciasto - nie wiem ile zuzylam...  Mniej wiecej podobne ilosci. Do ciasta nie dodawalam nic poza maka & maslanka - wyszlo w sam raz elastyczne :)

Wyrobione ciasto cieniutko rozwalkowac, szklanka lub foremka do pierogow wykroic krazki i do srodka wkladac po lyzeczce jagod. Zlozyc i starannie zlepic brzegi.

Gotowac w lekko osolonej wodzie kilka minut.

Podawac ze slodka smietanka lub jogurtem.

Ja zmieszalam jogurt z jagodami i lekko poslodzilam :)

sobota, 06 czerwca 2009

Nie powiem, truskawki jemy dluzej niz te kilka dni, ale dzis chyba po raz pierwszy zrobilam "cos" z truskawek - do tej pory pozeralismy je tak bez niczego :)

Przepis na te pierogi znalazlam dzieki Grochalci, ktora zalinkowala ze strony kwestiasmaku.com na forum przepis na knedle z truskawkami - tak wiec, dedykuje swoje pierogi kolezance ;)

Skladniki na ok.12 sztuk

2 szklanki maki

1 szyczpta soli (ja dalam lyzeczke, bo moja sol jest malo slona)

1 lyzeczka masla lub oleju

1 jajko

ok. 3/4 szklanki cieplej wody

6 duzych lub 12 malych truskawek

Make przesiac i wysypac na stolnice. Zrobic w niej wglebienie i dodac suche skladniki oraz jajko.

 

Powoli dodawac wode, zagarniac ciasto do srodka. Wyrabiac ok. 10 minut.Truskawki umyc i pokroic na male kawalki. Ciasto rozwalkowac. Szklanka lub foremka na pierogi wyciac kolka, na srodek polozyc truskawke i zlepic.

 Gotowac kilka minut. Podawac ze smietanka lub jogurtem :)

 

Sezon Truskawkowy 2009

czwartek, 09 kwietnia 2009

Czyli jak szybko spożytkować przywieziony z Polski twaróg :)

Przepis Fettinii, koleżanki forumowej z Niemiec, z tego co wiem, wielokrotnie z sukcesem wypróbowywany przez rzesze internautów...

Składniki na leniwe dla dwóch średnio głodnych osób:

20g twarogu

1 jajko

pół szklanki mąki (to ok.80g)

8g cukru waniliowego (mała paczuszka lub pół dużej)

Twaróg przemielić lub rozdrobnić widelcem. Dodać żółtko, mąkę i cukier waniliowy. Białko ubić i dodać do reszty składników. Powstała masa bardzo się lepi, ale podobno tak ma być ;)

Ja swoją wyrobiłam w dużej misce i dopiero gotową przeniosłam na oprószoną mąką deskę.

Uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i pokroić na kawałki.

Gotowe kluseczki wrzucić na wrzątek i gotować chwilkę od wypłynięcia.

Podawać polane stopionym masełkiem, posypane bułką tartą, cukrem pudrem czy cynamonem :) Co kto lubi...

 

sobota, 07 marca 2009

 Danie w pełni kreatywne. Dziś obydwoje mieliśmy jeść poza domem, więc nie byłam przygotowana na gotowanie.

Odnaleziona w lodówce paczka tortellini z ricottą i szpinakiem uratowała nas przed pizzą, ale jednocześnie sprawiła, że przez chwilę stałam bezradna, bo nie miałam oczywiście pojęcia co dalej...

Z pomocą przyszła tak zwana "propozycja podania" na opakowaniu :) A było tam:

Składniki:

250g tortellini

150g szynki parmeńskiej (miałam westfalską)

250ml śmietany

50g masła

8 pomidorków koktajlowych (ja dałam jednego dużego, bez skórki i nasionek)

Tortellini ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Szynkę pokroić w paski i podsmażyć na maśle. Dodać poćwiartowane pomidorki (ja dodałam tego mojego pomidora, bez skórki i nasionek, pokrojonego w kosteczkę) i śmietanę. Tu kończy się przepis, ale sos coś wydawał mi się za rzadki, więc dodałam jeszcze trochę przecieru pomidorowego, no i oczywiście przyprawy :)

I tak oto skończyły włoskie pierożki w kuchni polsko-niemieckiej ;)

 

 

wtorek, 24 lutego 2009

 A tak nas naszło :) Obydwoje uwielbiamy pierogi ruskie, więc jak tylko kupiliśmy polski twaróg, zabraliśmy się do roboty. Razem.

Ciasto na pierogi, czyli 250g mąki i maślanka czekały już od kilku dni. Nie wiem ile zużyłam maślanki... Zagniatałam ciasto i patrzyłam czy już dobre :) chyba było około 150 ml...

Farsz: 500g ugotowanych ziemniaków, 250 g twarogu, pieprz, sól i duża podsmażona cebulka :)

Farszu wyszło za dużo, ale i tak już zniknął - okazał się świetnim zamiennikiem pasty twarogowej na kolację ;)

Z podanej ilości wyszło nam 34 pierogi:

Dzień pierwszy: pierogi gotowane :)) podane z cebulką

Dzień drugi będzie jutro: bedą z patelni :)

 

Dodatki na bloga
Durszlak.pl