Ryby i owoce morza

niedziela, 03 marca 2013

A taki sobie szybki obiad :) Gnocchi oczywiscie mozna zrobic samemu i ja chetnie bym zrobila (przepisy juz wyszukalam), no ale - jak zawsze - brakuje mi czasu...

Duzym plusem tego dania jest to, ze i ryba, i warzywa moga byc z mrozonek ;)

Przepis pochodzi z czasopisma "Meine Familie & ich" (1/2013)

Skladniki na 4 porcje:

ok.500g lososia

200-300g zielonych warzyw

500g gnocchi

2-3 lyzki chrzanu

200ml bulionu lub wody

200ml smietany

sol, pieprz

Lososia i wyrzywa rozmrozic. Rybe pokroic w kostke ok.2cm, posolic i popieprzyc. Gnocchi podgotowac  /wg instrukcji na opakowaniu/. Wystudzone lekko podsmazyc, odstawic na bok. Na tym samym tluszczu podsmazyc warzywa. Dodac bulion/wode i smietane, zagotowac i pogotowac ok.4 minuty. Dodac kosteczki lososia i chrzan. Doprawic sola i pieprzem. Na koncu dodac gnocchi, delikatnie wymieszac.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/gnocchi_z_lososiem.jpg

Podawac posypane zieleninka :)

sobota, 19 stycznia 2013

Niestety, zbyt rzadko jadam ryby... Ale jesli juz mam jesc, to najczesciej (ostatnio) na moj talerz trafia losos. Tym razem w formie prostych kotlecikow - prawie jak klasyczne mielone :)

Przepis pochdzi z czasopisma "Meine Familie & ich", numeru 6/2012.

Skladniki na 4 porcje:

600g lososia

2 male cebule

2 jajka

50g bulki tartej

troche natki pietruszki

sol, pieprz

Lososia umyc, pozbawic /resztek/ osci i drobno posiekac lub zmielic. Cebule obrac i rowniez drobno posiekac, dodac do ryby. Nastepnie dodac jajka i buke tarta oraz natke i wszystko razem wymieszac na gladka mase, doprawic. Z masy uformowac kotleciki (ok.8 sztuk) i (po opcjonalnym obtoczeniu w bulce tartej) smazyc kilka minut.

Podawac z zielona salata.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/kotleciki_z_lososia.jpg

piątek, 17 lutego 2012

Kolejne pysznosci dla diabetykow ;) Powoli znowu sie rozkrecam, wynajduje sobie przepisy - i to coraz wiecej - wiec zle na pewno ze mna nie bedzie ;)

Przepis pochodzi rowniez z lutowego numeru "Diabetes Ratgeber".

Skladniki na 1 porcje:

120g lososia (swiezego lub mrozonego)

65g pelnoziarnistego ryzu

100g cukinii

5 pomidorkow koktajlowych

maly zabek czosnku

sol, pieprz

natka pietruszki, koperek

1 lyzka soku z cytryny

2 lyzki smietany

1 lyzeczka musztardy

(folia aluminiowa)

Lososia (rozmrozic) pokroic na mniejsze kawalki. Ryz ugotowac.

U mnie byl ryz z torebki - jedna torebka wystarczyla na 3 porcje, wiec po potrojeniu pozostalych skladnikow bedzie juz z gorki...

Cukinie pokroic w kostke, pomidorki przekroic na pol, natke i koperek drobno posiekac. Wymieszac wszystko z ugotowanym ryzem (zostawiajac troche koperku do sosu). Wylozyc na folie.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/lososdiab1.jpg

Na ryz z warzywami ulozyc lososia. Skropic sokiem z cytryny.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/lososdiab2.jpg

Na lososia wylozyc sos: wymieszana smietane z musztarda i koperkiem.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/lososdiab3.jpg

Zawinac w paczuszke.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok.20 minut.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/lososdiab4.jpg

Zdjecie nie oddaje charakteru dania, ale po nalozeniu na talerz przestalo byc fotogeniczne ;) Na szczescie, walory smakowe zostaly zachowane...


Porcja zawiera 4 wymienniki weglowodanowe :)

piątek, 18 listopada 2011

Typowa dla kuchni polskiej ;)

Nie pamietam kiedy ostatni raz ja jadlam... Najprawdopodobniej jeszcze w dziecinstwie... Ostatnimi czasy chyba zapomnielismy o teym daniu. Calkiem niesusznie, bo nie dosc ze ryba zdrowa, to jeszcze warzywa latwoe do zrobienia :)

Przepis pochodzi z wrzesniowej "Przyjaciolki", z numeru 19/2011

Skladniki na 2-3 porcje:

500g bialej ryby

mleko i maka do panierowania

1 cebula

2-3 marchewki

1-2 korzenie pietruszki

maly kawalek korzenia selera

maly sloiczek koncentratu pomidorowego

pieprz, sol, listki laurowe, ziele angielskie, cukier

Rybe rozmrozic, pokroic na mniejsze kawalki. Najpierw zanurzyc w melku, a potem obtoczyc w mace. Smazyc na rogrzanym oleju  z obu stron na zloto.

Cebule pokroic w talarki, a korzenie warzyw zetrzec na tarce o grubych oczkach. Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucic warzywa i dusic przez chwile. Podlac ok.polowa szklanki wody, dodac koncentrat i przyprawy. Dusic razem do miekkosci.

Usmazona rybe podawac z gotowymi warzywami.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/rybapogrecku.jpg

 

Ryba po grecku to moja ostatnie propozycja w zabawie "Gotujemy po polsku", ktorej patronem jest serwis "ZpierwszegoTloczeniapl".

Z niecierpliwosci czekam na kolejna edycje!

Gotujemy po polsku!

środa, 22 czerwca 2011

Kuchnia tajska po raz drugi :)

Po pysznej zupie Tom Khaa Gai przyszedl czas na krewetki w mleku kokosowym...

Nie wiedzialam, ze az tak mi sie skurcza, ale krewetki - bomba :)

Przepis pochodzi ze specjalnego numeru czasopisma "Lecker", ktore postanowilam intensywnie wykorzystac.

Skladniki na 4 porcje:

500g surowych krewetek (bez glowy, ale ze skorupka)

2-4 lyzeczki czerownej pasty Curry

2 puszki (po 400ml) nieslodzonego mleka kokosowego

200g pomidorkow koktajlowych

3-4 galazki kolendry

1 limetka

2 lyzki sosu rybnego

szczypta cukru

Krewetki obrac i usunac czarne jelitko, oplukac. Paste rozgrzac w woku lub na patelni, dodac mleko kokosowe i gotowac 2-3 minuty. Pomidorki umyc i przepolowic, dodac razem z krewetkami do mleka. Gotowac ok. 5 minut. Kolendre posiekac, a z limetki wycisnac sok. Do mleka z krewetkami dodac kolendre i sok z limetki oraz sos rybny i szczypte cukru.

Podawac z ryzem :) 

Jak zwykle, wyglad potrawy bardzo odbiega od wygladu na zdjeciu w czasopismie, ale juz zdazylam sie do tego przyzwyczaic ;) Najwazniejsze, ze smakuje!

sobota, 17 października 2009

A dzis - jemy na rozowo :)

Rozowo, bo Szarlotek zorganizowala Rozowy Tydzien - swiadectwo solidarnosci ze wszystkimi, ktorym nie jest obojetny los kobiet i mezczyzn dotknietych choroba nowotworowa. Punkt kulminacyjny tej akcji to dzien dzisiejszy - Miedzynarodowy Dzien Walki z Rakiem Piersi.

Zainspirowal mnie przepis z serwisu Küchengötter.de 

Skladniki:

kawalek lososia

1 granat

1 lyzka soku z cytryny

1 lyzka cukru (opcjonalnie)

1 lyzka miodu

pieprz, sol

Lososia przyprawic pieprzem i sola, usmazyc. Z granatu wycisnac sok i wyciagnac pestki. Sok, pestki, sok z cytryny, cukier i miod wymieszac w malym garnuszku i podgrzewac, az lekko zgestnieje. Gotowego lososia polac sosem i podawac np.: z ryzem.

:))

 

środa, 08 lipca 2009

czyli krewetki z czosnkiem po katalonsku :)

To jedno z moich ulubionych tapas, wiec czesto robie sobie mala porycjke ;) Przepis mam od mojej nauczycielki hiszpanskiego, Miriam.

Miriam jest co prawda madrileña :) ale katalonskie przysmaki tez zna i lubi...

Skladniki na 1 porcje:

120g krewetek

2 zabki czosnku

3 male wsciekle ostre papryczki (najlepiej hiszpanskie guindillas)

sol, oliwa z oliwek

Rozgrzac oliwe z oliwek i wrzucic na nia posiekane zabki czosnku i pprzekrojone na pol papryczki. Po chwili dorzucic krewetki i lekko posolic. Smazyc kilka minut.

Mozna tez posypac posiekana pietruszka, a popijac najlepiej bialym winem :)))

poniedziałek, 08 czerwca 2009

 Ryba jest dobra na wszystko, jak glosi haslo tej akcji kulinarnej, ale czasami nie wyglada... Zmartwilam sie, jak zobaczylam zdjecie - danie wyszlo malo reprezentacyjne :( Ale dobre i dlatego sie nim chwale.

Skladniki dla 2 osob:

250-300g filetow z pangi (najlepiej hodowlanej, z pewnego zrodla)

100g czerwonej soczewicy

1 maly por

1-2 lyzki octu balsamicznego

sok z cytryny

sol, pieprz, cukier

Soczewice oplukac i odsaczyc. Por umyc i pokroic w plasterki lub paski. Poddusic go w garnku na lyzce oleju. Dodac soczewice, 300-400ml wody (lub bulionu) i zagotowac. Przykryc i gotowac jeszcze ok. 10 minut. Filet umyc, osuszyc i pokroic na mniejsze kawalki. Skropic sokiem z cytryny, doprawic sola i pieprzem, oproszyc maka i usmazyc (ew. ugotowac na parze). Soczewice doprawic octem, sola, pieprzem oraz szczypta cukru.

 

Do tego pasuja mlode ziemniaczki :)

niedziela, 07 czerwca 2009

Nie ma to jak dobra rybka :)

Przepis na te kotleciki pochodzi z kwietniowego "Mojego Gotowania" i od razu wpadl mi w oko.

Skladniki:

400g filetow z dorsza

250g ziemniakow

3 cebule

2 zabki czosnku

2 jajka

2 lyzki posiekanej kolendry (lub pietruszki)

2/3 szklanki bulki tartej (ok. 100g) + do obtoczenia

sol, pieprz, galka muszkatolowa

Ziemniaki wyszorowac i ugotowac w mundurkach. Obrac i wystudzic. Filety pokroic na kawalki. Czosnek i cebule obrac i posiekac. Na oleju zeszklic cebule z czosnkiem. Dodac pokrojona rybe i podsmazyc. Ostudzic. Rybe z cebula i czosnkiem oraz pokrojone w kostke ugotowane ziemniaki zmiksowac. Wbic jajka, dodac kolendre (lub pietruszke) oraz przyprawy i bulke tarta (tyle, aby ciasto nie bylo zbyt rzadkie). Calosc wymieszac. Z masy uformowac kotleciki i obtoczyc je w bulce tartej. Usmazyc na zloty kolor.

Swietnie pasuje do nich surowka z kiszonej kapusty :)

Zamiast dorsza mozna uzyc mintaja, pangi hodowlanej lub fileta z kazdej innej ryby...

Dodatki na bloga
Durszlak.pl