Ryby i owoce morza
niedziela, 03 marca 2013
A taki sobie szybki obiad :) Gnocchi oczywiscie mozna zrobic samemu i ja chetnie bym zrobila (przepisy juz wyszukalam), no ale - jak zawsze - brakuje mi czasu... Duzym plusem tego dania jest to, ze i ryba, i warzywa moga byc z mrozonek ;) Przepis pochodzi z czasopisma "Meine Familie & ich" (1/2013) Skladniki na 4 porcje: ok.500g lososia 200-300g zielonych warzyw 500g gnocchi 2-3 lyzki chrzanu 200ml bulionu lub wody 200ml smietany sol, pieprz Lososia i wyrzywa rozmrozic. Rybe pokroic w kostke ok.2cm, posolic i popieprzyc. Gnocchi podgotowac /wg instrukcji na opakowaniu/. Wystudzone lekko podsmazyc, odstawic na bok. Na tym samym tluszczu podsmazyc warzywa. Dodac bulion/wode i smietane, zagotowac i pogotowac ok.4 minuty. Dodac kosteczki lososia i chrzan. Doprawic sola i pieprzem. Na koncu dodac gnocchi, delikatnie wymieszac.
Podawac posypane zieleninka :)
sobota, 19 stycznia 2013
Niestety, zbyt rzadko jadam ryby... Ale jesli juz mam jesc, to najczesciej (ostatnio) na moj talerz trafia losos. Tym razem w formie prostych kotlecikow - prawie jak klasyczne mielone :) Przepis pochdzi z czasopisma "Meine Familie & ich", numeru 6/2012. Skladniki na 4 porcje: 600g lososia 2 male cebule 2 jajka 50g bulki tartej troche natki pietruszki sol, pieprz Lososia umyc, pozbawic /resztek/ osci i drobno posiekac lub zmielic. Cebule obrac i rowniez drobno posiekac, dodac do ryby. Nastepnie dodac jajka i buke tarta oraz natke i wszystko razem wymieszac na gladka mase, doprawic. Z masy uformowac kotleciki (ok.8 sztuk) i (po opcjonalnym obtoczeniu w bulce tartej) smazyc kilka minut. Podawac z zielona salata.
piątek, 17 lutego 2012
Kolejne pysznosci dla diabetykow ;) Powoli znowu sie rozkrecam, wynajduje sobie przepisy - i to coraz wiecej - wiec zle na pewno ze mna nie bedzie ;) Przepis pochodzi rowniez z lutowego numeru "Diabetes Ratgeber". Skladniki na 1 porcje: 120g lososia (swiezego lub mrozonego) 65g pelnoziarnistego ryzu 100g cukinii 5 pomidorkow koktajlowych maly zabek czosnku sol, pieprz natka pietruszki, koperek 1 lyzka soku z cytryny 2 lyzki smietany 1 lyzeczka musztardy (folia aluminiowa) Lososia (rozmrozic) pokroic na mniejsze kawalki. Ryz ugotowac. U mnie byl ryz z torebki - jedna torebka wystarczyla na 3 porcje, wiec po potrojeniu pozostalych skladnikow bedzie juz z gorki... Cukinie pokroic w kostke, pomidorki przekroic na pol, natke i koperek drobno posiekac. Wymieszac wszystko z ugotowanym ryzem (zostawiajac troche koperku do sosu). Wylozyc na folie.
Na ryz z warzywami ulozyc lososia. Skropic sokiem z cytryny.
Na lososia wylozyc sos: wymieszana smietane z musztarda i koperkiem.
Zawinac w paczuszke. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok.20 minut.
Zdjecie nie oddaje charakteru dania, ale po nalozeniu na talerz przestalo byc fotogeniczne ;) Na szczescie, walory smakowe zostaly zachowane... Porcja zawiera 4 wymienniki weglowodanowe :)
piątek, 18 listopada 2011
Typowa dla kuchni polskiej ;) Nie pamietam kiedy ostatni raz ja jadlam... Najprawdopodobniej jeszcze w dziecinstwie... Ostatnimi czasy chyba zapomnielismy o teym daniu. Calkiem niesusznie, bo nie dosc ze ryba zdrowa, to jeszcze warzywa latwoe do zrobienia :) Przepis pochodzi z wrzesniowej "Przyjaciolki", z numeru 19/2011 Skladniki na 2-3 porcje: 500g bialej ryby mleko i maka do panierowania 1 cebula 2-3 marchewki 1-2 korzenie pietruszki maly kawalek korzenia selera maly sloiczek koncentratu pomidorowego pieprz, sol, listki laurowe, ziele angielskie, cukier Rybe rozmrozic, pokroic na mniejsze kawalki. Najpierw zanurzyc w melku, a potem obtoczyc w mace. Smazyc na rogrzanym oleju z obu stron na zloto. Cebule pokroic w talarki, a korzenie warzyw zetrzec na tarce o grubych oczkach. Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucic warzywa i dusic przez chwile. Podlac ok.polowa szklanki wody, dodac koncentrat i przyprawy. Dusic razem do miekkosci. Usmazona rybe podawac z gotowymi warzywami.
Ryba po grecku to moja ostatnie propozycja w zabawie "Gotujemy po polsku", ktorej patronem jest serwis "ZpierwszegoTloczeniapl". Z niecierpliwosci czekam na kolejna edycje!
środa, 22 czerwca 2011
Kuchnia tajska po raz drugi :) Po pysznej zupie Tom Khaa Gai przyszedl czas na krewetki w mleku kokosowym... Nie wiedzialam, ze az tak mi sie skurcza, ale krewetki - bomba :) Przepis pochodzi ze specjalnego numeru czasopisma "Lecker", ktore postanowilam intensywnie wykorzystac. Skladniki na 4 porcje: 500g surowych krewetek (bez glowy, ale ze skorupka) 2-4 lyzeczki czerownej pasty Curry 2 puszki (po 400ml) nieslodzonego mleka kokosowego 200g pomidorkow koktajlowych 3-4 galazki kolendry 1 limetka 2 lyzki sosu rybnego szczypta cukru Krewetki obrac i usunac czarne jelitko, oplukac. Paste rozgrzac w woku lub na patelni, dodac mleko kokosowe i gotowac 2-3 minuty. Pomidorki umyc i przepolowic, dodac razem z krewetkami do mleka. Gotowac ok. 5 minut. Kolendre posiekac, a z limetki wycisnac sok. Do mleka z krewetkami dodac kolendre i sok z limetki oraz sos rybny i szczypte cukru. Podawac z ryzem :) Jak zwykle, wyglad potrawy bardzo odbiega od wygladu na zdjeciu w czasopismie, ale juz zdazylam sie do tego przyzwyczaic ;) Najwazniejsze, ze smakuje!
sobota, 17 października 2009
A dzis - jemy na rozowo :) Rozowo, bo Szarlotek zorganizowala Rozowy Tydzien - swiadectwo solidarnosci ze wszystkimi, ktorym nie jest obojetny los kobiet i mezczyzn dotknietych choroba nowotworowa. Punkt kulminacyjny tej akcji to dzien dzisiejszy - Miedzynarodowy Dzien Walki z Rakiem Piersi. Zainspirowal mnie przepis z serwisu Küchengötter.de Skladniki: kawalek lososia 1 granat 1 lyzka soku z cytryny 1 lyzka cukru (opcjonalnie) 1 lyzka miodu pieprz, sol Lososia przyprawic pieprzem i sola, usmazyc. Z granatu wycisnac sok i wyciagnac pestki. Sok, pestki, sok z cytryny, cukier i miod wymieszac w malym garnuszku i podgrzewac, az lekko zgestnieje. Gotowego lososia polac sosem i podawac np.: z ryzem. :))
środa, 08 lipca 2009
czyli krewetki z czosnkiem po katalonsku :) To jedno z moich ulubionych tapas, wiec czesto robie sobie mala porycjke ;) Przepis mam od mojej nauczycielki hiszpanskiego, Miriam. Miriam jest co prawda madrileña :) ale katalonskie przysmaki tez zna i lubi... Skladniki na 1 porcje: 120g krewetek 2 zabki czosnku 3 male wsciekle ostre papryczki (najlepiej hiszpanskie guindillas) sol, oliwa z oliwek Rozgrzac oliwe z oliwek i wrzucic na nia posiekane zabki czosnku i pprzekrojone na pol papryczki. Po chwili dorzucic krewetki i lekko posolic. Smazyc kilka minut. Mozna tez posypac posiekana pietruszka, a popijac najlepiej bialym winem :)))
poniedziałek, 08 czerwca 2009
Skladniki dla 2 osob: 250-300g filetow z pangi (najlepiej hodowlanej, z pewnego zrodla) 100g czerwonej soczewicy 1 maly por 1-2 lyzki octu balsamicznego sok z cytryny sol, pieprz, cukier Soczewice oplukac i odsaczyc. Por umyc i pokroic w plasterki lub paski. Poddusic go w garnku na lyzce oleju. Dodac soczewice, 300-400ml wody (lub bulionu) i zagotowac. Przykryc i gotowac jeszcze ok. 10 minut. Filet umyc, osuszyc i pokroic na mniejsze kawalki. Skropic sokiem z cytryny, doprawic sola i pieprzem, oproszyc maka i usmazyc (ew. ugotowac na parze). Soczewice doprawic octem, sola, pieprzem oraz szczypta cukru.
Do tego pasuja mlode ziemniaczki :)
niedziela, 07 czerwca 2009
Nie ma to jak dobra rybka :) Przepis na te kotleciki pochodzi z kwietniowego "Mojego Gotowania" i od razu wpadl mi w oko. Skladniki: 400g filetow z dorsza 250g ziemniakow 3 cebule 2 zabki czosnku 2 jajka 2 lyzki posiekanej kolendry (lub pietruszki) 2/3 szklanki bulki tartej (ok. 100g) + do obtoczenia sol, pieprz, galka muszkatolowa Ziemniaki wyszorowac i ugotowac w mundurkach. Obrac i wystudzic. Filety pokroic na kawalki. Czosnek i cebule obrac i posiekac. Na oleju zeszklic cebule z czosnkiem. Dodac pokrojona rybe i podsmazyc. Ostudzic. Rybe z cebula i czosnkiem oraz pokrojone w kostke ugotowane ziemniaki zmiksowac. Wbic jajka, dodac kolendre (lub pietruszke) oraz przyprawy i bulke tarta (tyle, aby ciasto nie bylo zbyt rzadkie). Calosc wymieszac. Z masy uformowac kotleciki i obtoczyc je w bulce tartej. Usmazyc na zloty kolor. Swietnie pasuje do nich surowka z kiszonej kapusty :) Zamiast dorsza mozna uzyc mintaja, pangi hodowlanej lub fileta z kazdej innej ryby... |
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Alternatywne linki
DE HR
Inspiracje blogowe
Inspiracje internetowe
O mnie
![]() |