Makarony

niedziela, 18 marca 2012

Chwilowe trudnosci z aparatem i ciaza (na jeszcze juz za nami) znowu mnie przystopowaly, ale na szczescie, juz po wszystkim :)

Dieta cukrzycowa wciaz obowiazuje, wiec poszaleje dopiero na Wielkanoc, ale to nie znaczy, ze nic juz tu nie bedzie ;)

Ostatnio odszukalam moje zbiory bezplatnego miesiecznika "Diabetes Ratgeber", wiec przepisow mam az nadto ;) Na ten makaron z gruszka i sosem z grogonzoli (przepis: styczen 2012)  skusilam sie juz kilka razy...

Skladniki na 1 porcje:

70g mkaronu pelnoziarnistego

50g selera naciowego

50ml mleka (1,5%)

2 lyzki bulionu w proszku

30g sera gorgonzola

kolorowy pieprz, sol

opcjonalnie 1 lyzeczka orzeszkow piniowych

1/2 malej gruszki (ok.50g)

Makaron ugotowac wg przepisu na opakowaniu. Seler pokroic w drobne plasterki i poddusic na patelni. Dodac mleko i bulion, zagotowac. Dodac gorgonzole i mieszac sos, az do rozpuszczenia sera. Doprawiec wg smaku sola i kolorowym pieprzem.

Sos wymieszac z makaronem, udekorowac kawalkami gruszki, kolorowym pieprzem i prazonymi bez tluszczu orzeszkami piniowymi.



(Ja wmieszalam gruszke juz do sosu i nie dawalam pinii)



Tak przygotowana porcja zawiera 4 wymienniki weglowodanowe.

środa, 15 lutego 2012

Juz cukrzycowo... Na szczescie za drugim razem juz wiem gdzie szukac inspiracji kulinarnych, wiec zle nie bedzie :)

Przepis pochodzi z bezplatnego miesiecznika "Diabetes Ratgeber" (aktualny numer lutowy)

Sladniki na 1 porcje:

75g makaronu pelnoziarnistego

50g brukselki

1/2 papryczki chili

szczypta zmiazdzonego czosnku

75g chudego miesa mielonego

sol, pieprz, papryka

100g pomidorow z puszki

1 lyzka startego zoltego sera (30% tluszczu)

Brukselke umyc, oczyscic i przepolowic. Makaron ugotowac al dente wg instrukcji na opakowaniu i ok. 5-6 minut przed koncem gotowania dodac brukselke, gotowac razem. Mieso doprawic sola, pieprzem i papryka, wyrobic na gladka mase i ulepic male kuleczki. Smazyc na niewielkiej ilosci oleju, wyjac. Na pozostalym tluszczu podsmazyc czosnek i chili, dodac pomidory z puszki (mozna je troche rozdrobnic). Dodac klopsiki. Dodac ugotowany makaron i brukselke, wymieszac z sosem.

Podawac posypane zoltym serem.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/makaron_z_brukselka.jpg

Jedna porcja ma 4 wymienniki weglowodanowe.

niedziela, 06 listopada 2011

Nie wiem, czy spaghetti to we Wloszech pierwsze danie, bo u nas jest to zawsze danie glowne :) O tym spaghetti wczesniej nie slyszalam, ale tym bardziej zachecilo nas to sprobowania... O Trapani - miescie na Sycyli - tez wczesniej nie slyszalam... No coz, czlowiek uczy sie cale zycie :)

Przepis pochodzi z ksiazki "Culinaria. Italia".

Skladniki:

400g spaghetti

1kg pomidorow

2 zabki czosnku

maly peczek bazylii

100-150g sera owczego

oliwa z oliwek

sol, pieprz, parmezan

Spaghetti ugotowac al dente. Pomidory obrac ze skorki i pokroic w mala kostke. Czsonek i bazylie drobno pokroic lub posiekac. Ser pokruszyc na mniejsze kawalki. Skladniki sosu wymieszac razem, dolac tyle oliwy, aby uzyskac konsystencje odpowiednia do pesto. Doprawic.

Podawac ze spaghetti, posypane parmezanem i udekorowane listkami bazylii.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/trapanese.jpg

 

Czylalam tez o wersji z migdalami (zamiast sera owczego), ale przyznam, ze propozycja z serem owczym bardziej nam odpowiada :)


środa, 13 lipca 2011

Klasyka kuchni dzieciecej :)

Robilam go coreczce i sama wspominalam przedszkolne & szkolne czasy kiedy to smakowal mi najlepiej ;)

Nie pamietam dokladnie ilosci skladnikow, ale nie jest to skomplikowany przepis:

makaron - ugotowac wedlug instrukcji na opakowaniu

ser bialy - dobrzec wymieszac z cukrem waniliowym

truskawki - pokroic na mniejsze kawalki

Ukladac warstwowo lub wymieszac :) I juz :)

  

Posmakowalo :)

poniedziałek, 20 czerwca 2011

Uwielbiam wloskie nazwy potraw :))) Jakos zawsze mi sie wydaje, ze pasta brzmi o niebo lepiej niz makaron  - choc maccheroni to tez pasta ;)  - a melanzane lepiej niz baklazan...

Z reszta, baklazany chodzily za nami juz jakis czas, wiec jak tylko natrafilam na ten przepis, to od razu rzucilam sie do kuchni ;)

Przepis pochodzi ze specjalnego wydania czasopisma "Lecker" poswieconego podrozom kulinarnym :)

Skladniki na 4 niewielkie porcje:

1 baklazan (ok.250g)

1 cebula

2-3 zabki czosnku

600g dojrzalych pomidorow

400g mieszanego miesa mielonego

1 lyzka koncentratu pomidorowego

500g pomidorow w kawalkach (z puszki)

400g makaronu

10g pecorino romano albo innego wloskiego sera

sol, pieprz, cukier, bazylia do dekoracji

Baklazana pokroic w kostke, posolic i odstawic na ok.20 minut. Odlac zebrana wode , a baklazany odsaczyc na reczniczku papierowym. Cebule & czosnek obrac i drobno posiekac. Pomidory rowniez pokroic w kostke. Na patelni, przez ok.8 minut, podsmazyc mieso. Dodac baklazana, smazyc razem ok. 5 minut. Dodac cebule i czosnek. Doprawic pieprzem i sola, dodac przepier pomidorowy. Dodac pomidory (i te surowe, i te z puszki), dobrze wymieszac i smazyc ok. 15 minut. Jeszcze raz doprawic pieprzem, sola i cukrem.

W miedzyczasie ugotowac makaron wg instrukcji podanej na opakowaniu.

Makaron wymieszac z sosem. Podawac posypany serem i udekorowany bazylia.

 

wtorek, 31 maja 2011

Calkiem niezle ;)

Tym daniem rozpoczelismy okres, kiedy to juz mamy dosc klasycznie przygotowywanych szparagow i zaczynamy wariacje na temat: makarony, zapiekanki, risotta... Zostal nam jeszcze niecaly miesiac (sezon trwa do Sw.Jana), wiec troche poeksperymentujemy :)

Przepis na to danie pochodzi z czasopisma "Schnell & lecker", z numeru 3/2010

Skladniki na 4 porcje:

400g spaghetti

500g zielonych szparagow

2 cukinie

2 zabki czosnku

200ml bulionu

1 opakowanie serka typu Philadelphia (ja dalam mniej)

odrobina parmezanu lub natki pietruszki do dekoracji

Szparagom odciac koncowki i pokroic je na kilkucentymetrowe kawalki. Cukinie pokroic w kostke. Czosnek obrac i drobno posiekac. Warzywa podsmazac kilka minut na patelni, odstawic. Makaron ugotowac wg instrukcji na opakowaniu. W garnku podgrzac bulion i dodac do niego serek, wymieszac. Do sosu dodac warzywa i wymieszac, doprawic do smaku. Warzywa z sosem wylozyc na makaron.

Podawac posypane natka pietruszku i/lub parmezanem.

  

22:14, kwiecienka1 , Makarony
Link Komentarze (3) »
czwartek, 17 marca 2011

Zywcem zerzniete z gazetki reklamowej :) 

Duzym plusem gotowania wlasnie wedlug gazetek sklepowych jest to, ze  za jednym razem mozna kupic wszystkie potrzebne skladniki i ze prawie na pewno akurat beda :) Kiedys wiec byl losos z Biedronki, a dzis jest makaron z Alnatury.

Skladniki na 4 porcje:

400g makaronu penne

50g orzeszkow piniowych

1 zabek czosnku

100ml oliwy z oliwek

100ml bulionu

skorka i sok z 3 cytryn

300g szpinaku

pieprz, sol

W przepie byl jeszcze parmezan (80g), ale ja nie dodawalam. Wzielam za to sok i skorke z 2 cytryn i bylo to prawie za duzo, ale my z tych raczej cytrynolubnych jestesmy...

Orzeszki piniowe, obrany zabek czosnku, oliwe i bulion zmiksowac. Dodac sok i skorke z cytryn, ponownie zmiksowac. (Dodac 50g parmezanu) Doprawic pieprzem i sola. Makaron ugotowac w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, odcedzic i wymieszac z sosem. Dodac listki szpinaku i ponownie lekko wymieszac. Wg potrzeby, ponownie doprawic. (Posypac reszta parmezanu).

Podawac posypane kolorowym pieprzem i starta skorka z cytryny.

A tu maly bonusik: zadowolona konsumentka :)))

Albowiem ulubionym owocem mojego dziecka jest cytryna :)

Tagi: wiosna
22:11, kwiecienka1 , Makarony
Link Komentarze (3) »
piątek, 07 stycznia 2011

Moje pierwsze... Zawsze jak odwiedzam siostre, to gotujemy sobie cos wymyslnego i cos swojskiego ;) Tak dla rownowagi...

Tym razem - w kategorii swojskie jadlo - padlo na lazanki :) A przepis sobie wymyslilysmy.

Skladniki:

500g kapusty kiszonej

200g makaronu lazanki

2 kawalki kielbasy slaskiej

1 cebula

garsc suszonych grzybow

sol, pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy

Suszone grzyby namoczyc. Kapuste pokroic, wlozyc do garnka, zalac woda (tyle, zeby przykrylo kapuste) i gotowac z zielem angielskim i listkiem laurowym ok. 30 minut. Cebule obrac i pokroic w kostke. Kielbase rowniez pokroic w kostke i razem z cebulka podsmazyc na oleju. Grzyby odsaczyc i drobno posiekac. Razem z cebulka i kielbasa dodac do kapusty. W miedzyczasie ugotowac makaron wg instrukcji na okakowaniu i dodac do kapusty z dodatkami. Doprawic do smaku pieprzem i sola.

lazanki.JPG (246×184)

Nasze lazanki nie prezentuja sie moze zbyt apateycznie, ale oczywiscie nie przeklada sie to na ich smak ;)

środa, 08 grudnia 2010

Fajny wyszedl, slodkawy :) Troche sie balam, ze bedzie za slodki, ale na szczescie owczy ser wyrownal smaki.

Przepis pochodzi ze strony eatsmarter.de

Skladniki na 2 porcje:

180g makaronu penne

1 por

1 mango

1 peczek bazylii

100g sera owczego (moze byc po prostu feta)

sol, pieprz

Makaron ugotowac wg przepisu na opakowaniu. Pora umyc, przepolowic wzdluz, pokroic na ok. polcentymetrowe krazki i podsmazyc na oleju przez ok.3 minuty. Mango obrac, miazsz odkroic od pestki i pokroic w plasterki lub kostke. Dodac razem z 5 lyzkami wody do pora i dusic pod przykryciem ok.2-3 minuty. Bazylie umyc, osuszyc, kilka listkow zostawic do dekoracji, a reszte posiekac i dodac do pora z mango. Przyprawic pieprzem i sola. Ugotowany makaron wymieszac z mango i porem, wylozyc na talerz. Na gotowe danie pokruszyc ser i  udekorowac listkami bazylii.

 Zamiast mango mozna uzyc brzoskwin lub zoltej papryki :)

wtorek, 14 września 2010

Pierwsze wykorzystanie prawdziwkow :) Planowalam pieczarki, no ale skoro mam takie grzyby...

Przepis, ktory mnie zainspirowal, pochodzi z wrzesniowego numeru Mojego Gotowania.


Skladniki na 2-3 porcje:

18 sztuk makaronu duze muszle (u mnie 12 sztuk wystarczylo)

1 cebula

200g pieczarek (ja dalam 200g podgrzybkow)

250g twarogu

ok. 100g masla

po 2 lyzki posiekanej natki pietruszki i bazylii

sol, pieprz

Makaron ugotowac al dente, ostudzic. Cebule i grzyby obrac, drobno posiekac. Na 2-3 lyzeczkach masla zeszklic cebule i do zeszklonej dodac grzyby. Smazyc, az woda odparuje. Twarog wymieszac z cebula i grzybami, dodac natke i bazylie. Wymieszac i doprawic. Nadzieniem wypelnic muszle. Ulozyc w natluszczonym naczyniu zaroodpornym.

concchiglie_2.JPG (215×162)

Maslo stopic i stopionym polac makaron.

Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.

concchiglie_1.JPG (292×220)

Podawac z salatka ze swiezych warzyw.


baner_pasta_2010.jpg (88×129) baner_grzybobranie_2010.jpg (88×132)

Tagi: na jesien
20:12, kwiecienka1 , Makarony
Link Komentarze (1) »
środa, 25 sierpnia 2010

Lubie faszerowane warzywa i zazwyczaj nawet nie potrzebuje zachety, zeby cos fajnego z nich zrobic... No, ale jak zobaczylam ten przepis, to od razu wiedzialam, ze musze to zrobic! Bez wymowek :) Makaronem to ja jeszcze niczego nie nadziewalam...

Przepis, ktory mnie tak zainteresowal, pochodzi z tegorocznej "Przyjaciolki", ale nie wiem ktorej, bo mama wydarla przepis, nie zapisujac daty/numeru... Moja mala modyfikacja: dodane suszone pomidory :)

Skladniki na 4 porcje:

2 srednie baklazany

300g spaghetti

2 zabki czosnku

kawalek parmezanu lub innego twardego sera

sol, pieprz, oregano/ziola prowansalskie

kilka suszonych pomidorow (u mnie ze sloiczka)

oliwa z oliwek

Baklazany umyc, przekroic na polowe. Piec ok.30 minut w temperaturze 190 stopni lub na grillu. Za pomoca lyzeczki wydrazyc miazsz, pozostawiajac scianke o grubosci 1-1,5cm. Wnetrze baklazana oproszyc sola i posypac startym parmezanem. Wydrazony miazsz posiekac. Suszone pomidory pokroic na mniejsze kawalki.Czosnek obrac, drobno posiekac i podsmazyc na oliwie. Dodac posiekany miazsz baklazana i pomidory, lekko poddusi. Doprawic. Spaghetti ugotowac wg instrukcji podanej na opakowaniu, wrzucic do warzyw, skropic oliwa i dobrze wymieszac. Makaron nalozyc do polowek baklazanow, posypac parmezanem.

spaghetti_w_baklazanie.JPG (256×192)


baner_pasta_2010.jpg (88×129) cukiniowy_baner_2010.jpg (103×100)

21:56, kwiecienka1 , Makarony
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 02 sierpnia 2010

Ani z Nowym Jorkiem, ani ogolnie ze Stanami nie mialam jeszcze do czynienia - nie wiem wiec, czy rzeczywiscie tak sie tam jada - gotuje za Jamiem :)) I tego bede sie trzymac.

Przepis pochodzi z "Jamies Amerika" Jamie´go Olivera.

Skladniki na 4 porcje:

4 papryczki chili

4 zabki czosnku

peczek pietruszki

4 sardynki

puszka pomidorow

1 cytryna

500g spaghetti

wodka

oliwa z oliwek

pieprz, sol

Papryczki chili nakluc nozem, podsmazyc na oliwie kilka minut. Czosnek, sardynki i polowe pietruszki drobno posiekac. Dodac do papryczek i smazyc, az czosnek sie zarumieni. Pomidory z puszki pokroic na mniejsze kawalki, dodac. Doprawic. Dolac wodke do smaku (u nas 50ml). Sos doprowadzic do wrzenia, gotowac kilka minut. Spaghetti ugotowac w osobnym garnku, odcedzic i dodac do sosu. Wymieszac. Reszte pietruszki rowniez drobno posiekac, posypac nia makaron. Skorke z cytryny zetrzec na tarce bezposrednio nad spaghetti, dodac wycisniety sok i troche oliwy z oliwek.

Uwaga, bo to bardzo ostre danie :)

poniedziałek, 04 stycznia 2010

A taki szybki obiadek :)

Najdluzej trwalo krojenie skladnikow, bo odpowiednich urzadzen do pomocy akurat brak... Ale poza tym poszlo jak z platka.

Przepis pochodzi z  "Diabetiker Ratgeber" - bezplatnej gazetki-poradnika dla diabetykow dostepnej w tutejszych aptekach.

Skladniki na 1 porcje (zrobilam x2):

75g makaronu razowego

100g pieczarek

40g chudej gotowanej szynki

1 mala czerwona cebula

1 zabek czosnku

3-4 pomidorki koktajlowe

2 lyzki bialego wytrawnego wina

sol, pieprz

Makaron ugotowac al dente. Cebule i czosnek obrac, drobno posiekac i lekko podsmazyc. Pieczarki umyc i pokroic na kawalki. Dodac do cebulki i czosnku. Smazyc razem ok.3 minut. Szynke pokroic w paski, a pomidorki na polowki/cwiartki i razem z winem dodac do reszty skladnikow. Chwile podsmazyc. Dodac ugotowany makaron i wymieszac. Przyprawic do smaku.

Podawac udekorowane bazylia.

Jedna porcja ma 4 wymienniki weglowodanowe.

środa, 26 sierpnia 2009

Juz kilka razy slyszalam, ze do sosu bolognese powinno sie dodawac marchewke i seler naciowy, ale przyznam, ze dopiero dzis sprobowalam. I juz wiem, ze warto :)

Przepis znalazlam w sierpniowym wydaniu "Tina. Koch & Back-Ideen", a dodatkowa zaleta bylo podanie ilosci na 1 porcje :) Akurat dla slomianej wdowy ;)

Skladniki:

1 mala cebula

50g marchewki (1 mala)

50g selera naciowego (1 lodyga)

100g miazszu pomidorow (z ok. 2 sztuk)

75g mielonego miesa wolowego

1 lyzka koncentratu pomidorowego

1 lyzka bulionu w proszku (+ 100ml wody)

sol, pieprz, slodka papryka

parmezan, bazylia do dekoracji

ok.60g spaghetti

Cebule posiekac. Marchewke obrac i wraz z selerem pokroic w kosteczke. Na oleju zeszklic cebule i dodac marchewke z selerem. Do warzyw dodac mieso i podsmazyc. Posolic i popieprzyc. Dodac koncentrat pomidorowy i razem smazyc ok.1-2 minuty. Dodac pokrojony w kostke miazsz pomidorow i 100ml wody oraz lyzeczke bulionu w proszku. Zostawic do gotowania na lekkim ogniu na 10-15 minut. W tym czasie ugotowac makaron. Sos doprawic do smaku pieprzem i slodka papryka i podawac z makaronem. Udekorowac listkami bazylii i startym parmezanem.

 

Pomidorowy Sezon 2009 

niedziela, 19 lipca 2009

Cos na specjalne okazje ;)

Od piatku chodzily za mna kurki i choc ich cena w Niemczech nie zacheca do konsumpcji, to dalismy sie skusic - w koncu raz nie zawsze...

Przepis jest intuicyjny, choc pewnie gdziestam istnieje zapisany ;)

Skladniki na 2 porcje:

200g kurek

1 podwojna piers kurczaka

1 szklanka bulionu grzybowego

pol kubeczka smietany

1 cebula

ok. 200g makaronu fettuccine

sol, pieprz

Kurki oczyscic pedzelkiem. Niemalze Syzyfowa praca, ale warto :)

Cebulke posiekac i podsmazyc na masle. Dodac kurki (wieksze przekroic na pol) i podsmazyc chwilke razem. Dodac bulion i dusic kilka minut. W miedzyczasie usmazyc kurczaka i ugotowac makaron wg przepisu na opakowaniu. Sprawdzac czy bulion sie nie wygotowal, dodac smietane i dusic do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Przyprawic. Wymieszac kurczaka z sosem i wylac na makaron.

 

Podawac udekorowane zieleninka.

piątek, 17 lipca 2009

Wloska klasyka :) Najprostsze danie swiata, czyli spaghetti z czosnkiem i oliwa, tutaj z dodatkiem papryczki. Ta wersja pochodzi z Abruzji i w tamtejszych stronach nazywa sie Spaghetti aglio, olio e peparzo.

Skladniki na 1 porcje:

ok. 150g spaghetti

pol papryczki peperoncino

2 zabki czosnku

oliwa z oliwek

ok.1 lyzki posiekanej natki pietruszki

Zabki czosnku, papryczke i natke posiekac.

Rozgrzac oliwe na patelni i podsmazyc na niej czosnek z papryczka.

Makaron ugotowac al dente w duzej ilosci posolonej wody. Ugotowany makaron odcedzic i dodac do czosnku i papryczki, wymieszac.

Podawac skropione oliwa z oliwek i posypane natka.

 

poniedziałek, 13 lipca 2009

Inspiracja bylo danie, ktore jedlismy niedawno w restauracji Va Piano - spaghetti z kurczakiem i brzoskwiniami :) Bardzo nam zasmakowalo, wiec postanowilismy odtworzyc je w domu. Ja jednak wzielam tagliatelle i dodalam troche szynki i wina...

Skladniki na 2 duze porcje:

500g makaronu tagliatelle

1 podwojna piers kurczaka

1 duza brzoskwinia

ok.50g szynki

1 cebula

ok. 100-150ml wytrawnego bialego wina

250 smietany do gotowania

sol, pieprz

Na oliwie podsmazyc posiekana cebulke i pokrojona w kostke szynke. Do podsmazonych dodac pokrojona w kostke piers kurczaka i smazyc razem kilka minut. Dodac pokrojona w kostke brzoskwinie i ok. 100-150ml wina. Smazyc, az wino prawie cale odparuje.

Na koniec dodac smietanke i potrzymac jeszcze troche na ogniu.

W miedzyczasie ugotowac tagliatelle wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzic i wymieszac z sosem jeszcze na patelni.

Przed podaniem posypac posiekana natka pietruszki. Podawac ze schlodzonym bialym winem ;)

Tagi: ulubione
18:45, kwiecienka1 , Makarony
Link Komentarze (2) »
piątek, 10 lipca 2009

Wloska klasyka :)

Wychodza czasem lepiej (ladniej), czasem gorzej (rozjezdzaja sie), ale zawsze sa pyszne.

Przy robieniu nie spogladalam na zaden przepis - poszlo intuicyjnie :)

Skladniki:

350g mrozonego szpinaku

100g kremowego serka

2 zabki czosnku

pieprz, sol

ok.200g pomidorow krojonych (moga byc ze sloiczka) lub sosu pomidorowego

straty zolty ser

8 sztuk makaronu cannelloni

Szpinak rozmrozic, odcedzic. Dodac serek i przyprawy oraz posiekany czosnek. Forme posmarowac tluszczem. Cannelloni nadziewac masa szpinakowa i ukladac w formie.

Na wierzch wylozyc pomidory i posypac startym zoltym serem.

Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.

piątek, 26 czerwca 2009

Ten makaron robilam sobie bardzo czesto jeszcze za czasow krakowskich :))

Danie ma wiele zalet: jest sycace, robi sie bardzo szybko, no i mozna je urozmaicac w nieskonczonosc...

Skladniki na wersje podstawowa dla 1 osoby:

ok. 100g makaronu

80g tunczyka (mala puszka)

40-50g czarnych oliwek (pol malego sloiczka)

Makaron ugotowac w posolonej wodzie. W miedzyczasie odsaczyc tunczyka i pokroic oliwki. Wymieszac wszystko razem i gotowe :)

Mozna jesc na cieplo albo na zimno, jak salatke.

Mozna dodac sos pomidorowy albo tylko skropic oliwa, ewentualnie wybrac tunczyka w oleju lub sosie pomidorowym.

Mozna dodac pokrojone pomidorki, posiekana papryczke, kapary lub kukurydze...

 

pe.es nie zapomniec o gumie do zucia na potem ;)

17:03, kwiecienka1 , Makarony
Link Komentarze (1) »
czwartek, 02 kwietnia 2009

Czyli makaron letni :)

Letni, choć to "dopiero" wiosna. W Wiesbaden cieplutko, już prawie 20 stopni, więc i od razu inaczej chce się jeść. Lżej przede wszystkim. Przepis znalazłam w serwisie Küchengötter.de z adnotacją, że dobry jest nawet i dla diabetyków :) No, jeśli makaron będzie z odpowiedniej mąki, to czemu nie ;)

Składniki:

400g fusili (świderków)

400g dojrzałych pomidorów

1 mała cukinia

1 ząbek czosnku

3 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki posiekanej bazylii

sól, piperz, ser żółty lub parmezan do posypania

Makaron ugotować al dente. Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę. Usunąć nasiona, a miąższ pokroić na kawałki. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce. Warzywa wymieszać w większej misce. Czosnek posiekać i dodać do pomidorów i cukinii. Dodać oliwę i posiekaną bazylię. Wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.

Ugotowany makaron dodać do warzyw. Posypać serem żółtym lub parmezanem.

Podawać jako sałatkę albo dodatek do mięsa.

wtorek, 03 marca 2009

 Pomysł własny. Wykonanie również :)

Wieprzowinę (500g) pokroić na cienkie kawałki podsmażyć, a potem dusić do miękkości (czyli prawie wieczność). W międzyczasie pokroić w piórka dwie cebule, posiekać 2-3 ząbki czosnku i pokroić na plasterki 250 gram grzybów (ja miałam tylko jasne i ciemne pieczarki) i razem posmażyć.

 

Do posmażonej cebulki z pieczarkami dodać sos śmietanowy (ja zmieszałam jogurt, śmietanę, sok z cytryny, pieprz i sól), a potem mięso. Smażyć jeszcze przez chwilę. Ugotować tagliatelle wg instrukcji na okakowaniu.

Danie udekorować pietruszką.

21:22, kwiecienka1 , Makarony
Link Komentarze (1) »
Dodatki na bloga
Durszlak.pl