Blog > Komentarze do wpisu

Risotto z zielonymi szparagami

Jadamy co kilka dni juz od poczatku sezonu, no ale jak zwykle czasu na wpisy brak, wiec risotto pojawia sie dopiero teraz... Na szczescie, sezon na szparagi jest doklanie w polowie (trwa do sw. Jerzego do sw. Jana).

Przepis pochodzi z "Gemüse Küche" - specjalnego wiosennego dodatku kulinarnego czasopisma "Land Idee".

Skladniki na 4 porcje:

6 szalotek

300g ryzu do risotto

250ml bialego wina

2-3 listki laurowe

500ml bulionu

300g zielonych szparagow

1 limetka /lub cytryna/

szczypta galki muszkatolowej

sol, pieprz, oliwa

parmezan

Szalotki obrac, pokroic w drobna kosteczke i podsmazyc na oliwie w garnku. Dodac ryz i lekko podsmazyc razem z szalotkami. Wlac wino i tak dlugo gotowac, az ryz wchlonie cale wino, od czasu do czasu mieszajac. Doprawiec sola i pieprzem, dodac listki laurowe. Powoli dolewac bulion: po 1 chochelce i czekac, az ryz go wchlonie. Caly czas mieszac. W miedzyczasie przygotowac szparagi: umyc, odciac zrewniale koncowki i zblanszowac /ok.5min/ w w odzie z dodatkiem soli, cukru i masla. Szparagi odcedzic i pokroic na male kawalki. Lekko posmazyc na oliwie. Limetke /lub cytryne/ sparzyc, zetrzec skorke do dekoracji, a miazsz pokroic w kosteczke. Dodac do szparagow i chwile razem smazyc. Doprawic ew. sola i galka muszkatolowa. Szparagi i limetke dodac do ryzu, wymieszac i razem podgrzac.

Podawac udekorowane skorka z limetki /cytryny/ i posypane parmezanem.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/risotto_ze_szparagami.jpg


:)

środa, 29 maja 2013, kwiecienka1

Polecane wpisy

Komentarze
caffe.galeria
2014/12/04 09:26:57
wstyd się przyznać, ale nigdy nie było mi dane spróbować szparagów...muszę to nadrobić :)
Dodatki na bloga
Durszlak.pl