Blog > Komentarze do wpisu

Kartoflanka z parowkami

czyli idealna zupa na przedluzajaca sie zime... ;)

Parowki, oczywiscie, tylko z dobrej formy (u nas bio-supermarketu), a ziemniaki na zupe powinny byc niskoskrobiowe (tak jak na placki czy puree) - wtedy zupa bedzie palce lizac!

Skladniki:

1kg ziemniakow

200g parowek

2 marchewki

1 pietruszka

kawalek selera

maslo do smazenia

2 lyzeczki maki

150ml smietany

lisc laurowy, ziele angielskie

sol, pieprz, inne ziola do smaku

listki byzylii lub natka pietruszki do dekoracji

Ziemniaki, marchewki, pietruszke i selera umyc, obrac i pokroic w kostke. Parowki pokroic w talarki. Osobno podsmazyc na masle parowki (na rumiano) i warzywa (ok.5 min.). Parowki wraz tluszczem (nie bedzie go duzo) i warzywa dodac do gotujacej sie wody (ok.2 litry). Dodac listek laurowy i ziele angielskie, doprawic do smaku pieprzem, sola i ziolami. Gotowac 20-30 minut, az warzywa beda miekkie. Make wymieszac ze smietana, rozprowadzic w niewielkiej ilosci goracej zupy i wlac do garnka. Chwile pogotowac.

Zupe podawac udekorowana natka pietruszki lub listkami bazylii.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/kartoflanka_z_parowkami.jpg

Bardzo syci i smakuje nawet niejadkom ;)

niedziela, 07 kwietnia 2013, kwiecienka1

Polecane wpisy

Dodatki na bloga
Durszlak.pl