Blog > Komentarze do wpisu

Indyk kokosowy z zielonym groszkiem

Tak, czasami jadamy tez nie-ciasta ;)

Na przyklad na sniadanie, obiad czy kolacje jemy raczej nieslodko... Czasem w weekeend raczymy sie niemieckim sniadankiem /czyli bardzo slodkim/, ale to najczesciej dzialka meza ;) Zazwyczaj wydaje mi sie, ze moje nieslodkie dania sa malo atrakcyjne i nie nadaja sie na bloga, ale moze czas skonczyc z takim nastawieniem?

W kazdym razie: oto nasza dzisiejsza kolacja: indyk kokosowy z zielonym groszkiem :)

Przepis pochodzi z czasopisma "Lecker" (10/2008)

Skladniki na 4 porcje:

ok.400g piersi z indyka

200g pieczarek

1 srednia cebula lub 2 szalotki

1 czubata lyzka maki

2 lyzki przyprawy curry

400ml nieslodzonego mleka kokosowego

100g mrozonego zielonego groszku

pieprz, sol

Indyka pokroic w kostke i podsmazyc na oleju, wyciagnac z patelni i odstawic na bok. Grzyby umyc, pokroic na plasterki lub na cwiartki. Cebule posiekac. Grzyby podsmazyc, dodac cebulke. Posypac maka i curry, zasmazyc. Dodac mleko kokosowe i ok.250ml wody. Zagotowac i pogotowac ok.5 minut. Doprawic. Dodac mrozony groszek (bez rozmrazania) i gotowac jeszcze kilka minut caly czas mieszajac. Do sosu dodac indyka, wymieszac.

Podawac z ryzem.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/indyk_kokosowy_z_groszkiem.jpg

środa, 17 kwietnia 2013, kwiecienka1

Polecane wpisy

Dodatki na bloga
Durszlak.pl