Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto dyniowe z makiem

Z serii eksperymentow kulinarnych ;)

Ciasto ma byc zdrowsze, bo z warzywem, do tego oryginalne & smaczne...  Ale przyznam, ze gdybym nie miala mozliwosci kupna dyni na plastry, to pewnie bym sie za nie zabrala - jakos nie lubie kupowac dyni w calosci: lubie wiedziec, jak wyglada w srodku.

Przepis pochodzi ze strony Küchengötter.de

Skladniki na forme o srednicy 24cm:

ok.500-600g dyni
3 jajka
szczypta soli
125g miekkiego masla
100-150g cukru
1 paczuszka cukru waniliowego
2 lyzki rumu
150g posiekanych migdalow
100g mielonego maku
starta skorka z polowki pomaranczy
200g maki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
100-150g konfitury morelowej
2-3 lyzki pestek z dyni

Dynie pokroic na mniejsze kawalki, piec w temapetarturze 200 stopni, az bedzie miekka (ok.45 minut). Miazsz zmisowac. Jajka rozdzielic, bialka ubic na sztywno ze szczypta soli. Maslo utrzec z cukrem, cukrem waniliowym i rumem. Pojedynczo dodawac zoltka. Dodac 300g maizszu z dyni, migdaly, mak i skorke pomaranczowa. Wymieszac. Dodac ubite bialka. Make przesiac, wymieszac z proszkiem do pieczenia i dodac do ciasta. Polaczyc wszystkie skladniki.

Ciasto przelozyc do foremki i piec ok.45 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzic.

Konfiture morelowa rozgrzac (mozna w mikrofalowce) i rozsmarowac na gorze. Pestki dyni posiekac i posypac nimi ciasto.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/dyniowe_z_makiem_1.jpg

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/dyniowe_z_makiem_2.jpg

Ciasto jest niesamowicie wilgotne, wiec nie ma obaw, ze nastepnego dnia wyschnie :)

czwartek, 18 kwietnia 2013, kwiecienka1
Tagi: z alkoholem

Polecane wpisy

Dodatki na bloga
Durszlak.pl