Blog > Komentarze do wpisu

Jajka w ciescie filo

Wszystko wskazywalo, ze nie bedzie mi dane zrobic tych jajek... A to nie moglam dostac ciasta filo, a to zawieruszyly sie gdzies foremki, a to zabraklo jajek... Ale jak juz w koncu wszystko bylo, musialy byc zrobione :)

Przepis przepisany z czasopisma plotkarskiego podczas wizyty u dentysty. Date wizyty pamietam, tytulu i numeru czaspisma niestety nie...

Skladniki na 4 porcje:

250g ciasta filo

80g stopionego masla

100g boczku pokrojonego w kosteczke

150ml smietany

200g kremowego serka

6 jajek

szczypiorek

parmezan

pieprz sol galka muszkatolowa

4-5 platow ciasta filo posmarowac stopionym maslem, przykryc kolejnym platem. Pokroic na kwadraty o boku ok. 15cm. Ciastem wylozyc natluszczone foremki do zapiekania o srednicy 10cm, tak zeby ciadto wystawalo za brzegi foremki.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/jajka_w_filo_1.jpg

Zewnetrzny plat ciasta rowniez posmarowac stopionym maslem. Boczek podsmazyc, odsaczyc z tluszczu. Smietane, serek, 2 jajka i boczek wymieszac. Dodac drobno posiekany szczypiorek i parmezan (ilosc do smaku) oraz doprawic pieprzem, sola i galka muszkatolowa. Mase wlac na ciasto w foremkach i do kazdej wbic po jednym jajku. 

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/jajka_w_filo_2.jpg

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30min.

 http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/jajka_w_filo_3.jpg

Mozna podawac wyjete z foremek, ale ja wolalam byc ostrozna i  u nas jajka zostaly podane w foremkach :) 


sobota, 30 marca 2013, kwiecienka1
Tagi: wielkanoc

Polecane wpisy

Komentarze
agusiaer2008
2013/03/31 18:14:45
Aga a czy to ciasto można zastąpić ciastem francuskim?
-
kwiecienka1
2013/04/03 10:50:19
na pewno mozna, tylko nie wiem o ile wydluzy sie czas pieczenia (moze w ogole, a moze kilka minut) - trzeba by uwazac

pozdrawiam
Dodatki na bloga
Durszlak.pl