Blog > Komentarze do wpisu

Frankfurter Kranz

Czyli nasza lokalna specjalnosc, nie tylko na Wielkanoc ;) Drugi po torcie szwarcwaldzkim pod wzgledem popularnosci i wcale nie odbiegajacy od niego, jesli chodzi o ilosc kalorii na centymetr kwadratowy...

A wiec, ciasto na wyjatkowe okazje :) Na przyklad na Wielkanoc...

Przepis pochodzi ze strony Dra Oetkera

Skladniki na ciasto, forma do wienca o srednicy 20-22cm

100g masla lub margaryny

150g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

kilka kropel olejku cytrynowego

szczypta soli

3 jajka

150g maki pszennej

50g skrobii lub maki ziemniaczanej

2 lyzeczki proszku do pieczenia 

Maslo lub margaryne utrzec z cukrem, cukrem waniliowym, aromatem i sola.Pojedynczo dodawac jajka. W osobnym naczyniu wymieszac make ze skrobia/maka ziemniaczana i proszkiem do pieczenia. Polaczyc make z masa maslano-jajeczna, wymieszac. Ciastem wypelnic natluszczona i wysypana bulka tarta forme do wienca.

Piec w temperaturze 180stopni przez ok. 40min. 

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/frank_k_1.jpg

Czekajac na ostudzenie ciasta, przygotowac krem maslany:

500ml mleka

1 opakowanie budyniu waniliowego

250g miekkiego masla

Budyn ugotowac zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Po ostudzeniu zmiksowac z miekkim maslem. 

Dekoracja:

3 lyzki konfitury z czarnej porzeczki

100g drobno posiekanych orzechow 

wisnie kandyzowane

Wystudzone ciasto przekroic na 3 rowne okregi. Pierwszy okrag posmarowac konfitura, nastepnie czescia kremu. Nalozyc drugi okrag i przelozyc kolejna warstwa kremu. Przykryc ostatnim okregiem i cale ciasto obsmarowac kremem. Udekorowac orzechami.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/frank_k_2.jpg

Z kremu szpryca nalozyc kleksiki na gore ciasta, na kazdym ulozyc wisnie kandyzowana.

Fertig! :)

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/f_kranz_1.jpg

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/f_kranz_2.jpg http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/f_kranz_3.jpg http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/f_kranz_4.jpg

Brzmi skomplikowanie i wydaje sie bardzo czasochlonne, ale nie jest...  :) Wydaje sie bardzo kaloryczne i niestety jest...


środa, 27 marca 2013, kwiecienka1

Polecane wpisy

Dodatki na bloga
Durszlak.pl