Blog > Komentarze do wpisu

Babka dyniowo-bananowa

Dlugo szukalam przepisu na niecodzienna babke, ale w koncu udalo mi sie znalezc cos fajnego :)

Polaczenie dyni i bananow jest raczej niecodzienne, no i malo kojarzy sie z Wielkanoca, ale mysle, ze tym bardziej zasluguje na uwage... Fajnie jest tak obok klasycznych wypiekow miec na stole cos nowego ;)

Przepis pochodzi z bloga White Plate

Skladniki na foremke o pojemnosci 0,5-0,75l:

300g dyni makaronowej (lub innej)
1 banan
1 jajko
1 bialko
50g stopionego masla
1 czubata lyzeczka sody oczyszczonej
200g maki pszennej
120g drobnego cukru
pol opakowania cukru waniliowego


Dynie upiec w piekarniku (180 stopni, 1h), ostudzona odkroic od skory i zgniesc widelcem. Banana rowniez zgniesc, polaczyc z dynia. Do pulpy dodac jajko, bialko oraz stopione maslo. Dobrze wymieszac. W osobnym naczyniu wymieszac make z cukrem, soda i cukrem waniliowym. Dodac do pulpy dyniowo-bananowej i wymieszac. Ciasto przelozyc do natluszczonej i wysypanej bulka tartej foremki na babke /koniecznie z kominkiem/.

Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 50 minut.

 

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/babka_mardyn_1.jpg

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/babka_mardyn_2.jpg

Wydawaloby sie, ze taka ilosc pulpy dyniowo-bananowej nie pozwoli podniesc sie ciastu, ale soda robi swoje :) Ciasto jest wspaniale wilgotne i niezbyt slodkie (czyli same plusy...).


niedziela, 31 marca 2013, kwiecienka1

Polecane wpisy

Dodatki na bloga
Durszlak.pl