Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka jablkowe z imbirem i cynamonem

Bardzo malo adwentowe, ale przyznam, ze w tym roku jakos malo mam weny na typowe adwentowe ciasteczka... Te ciastka z kolei sa proste (jak muffinki) i do tego lekkie i pyszne& zimowo-korzenne :)

Przepis pochodzi z ksiazeczki "Mini Kuchen" wydawnictwa GU, ktora kupilam sobie w zestawie z dwunastoma odpowiednimi foremeczkami z silikonu ;)

Skladniki na 12 sztuk (po 100ml):

400g jablek

1 lyzeczka soku z cytryny

kawalek (ok.5cm) imbiru

150g miekkiego masla

110g brazowego cukru

3 jajka

250g maki

1/2 paczuszki proszku do pieczenia

szczypta soli, szczypta /lub troche wiecej/ cynamonu

6 lyzek mleka lub smietany

Jablka i imbir obrac, jablka pokroic w kosteczke lub zetrzec na tarce, a imbir posiekac drobniutko. Jablka skropic sokiem z cytryny, dodac imbir. Maslo utrzec z cukrem, pojedynczo dodawac jajka. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, cynamonem i sola. Dodac do masy maslano-jajecznej. Dodac mleko lub smietane, dobrze wymieszac. Na koniec dodac jablka z imbirem i wymieszac.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/ciastka_jablkowe_1.jpg

Ciasto rozdzielic do foremek i piec ok.25 minut w temperaturze 200 stopni.

 

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/ciastka_jablkowe2.jpg

Podawac posypane cukrem pudrem lub cynamonem.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/ciastka_jablkowe_3.jpg

Na pewno mozna upiec te ciasteczka w foremie do muffinek, ale nie wiem ile wyjdzie sztuk...

Aha, mozna dodac wiecej jablek :)) 400g to byly 4 male jablka i nam bylo za malo...

sobota, 15 grudnia 2012, kwiecienka1

Polecane wpisy

Dodatki na bloga
Durszlak.pl