Blog > Komentarze do wpisu

Ryba po grecku

Typowa dla kuchni polskiej ;)

Nie pamietam kiedy ostatni raz ja jadlam... Najprawdopodobniej jeszcze w dziecinstwie... Ostatnimi czasy chyba zapomnielismy o teym daniu. Calkiem niesusznie, bo nie dosc ze ryba zdrowa, to jeszcze warzywa latwoe do zrobienia :)

Przepis pochodzi z wrzesniowej "Przyjaciolki", z numeru 19/2011

Skladniki na 2-3 porcje:

500g bialej ryby

mleko i maka do panierowania

1 cebula

2-3 marchewki

1-2 korzenie pietruszki

maly kawalek korzenia selera

maly sloiczek koncentratu pomidorowego

pieprz, sol, listki laurowe, ziele angielskie, cukier

Rybe rozmrozic, pokroic na mniejsze kawalki. Najpierw zanurzyc w melku, a potem obtoczyc w mace. Smazyc na rogrzanym oleju  z obu stron na zloto.

Cebule pokroic w talarki, a korzenie warzyw zetrzec na tarce o grubych oczkach. Do garnka z rozgrzanym olejem wrzucic warzywa i dusic przez chwile. Podlac ok.polowa szklanki wody, dodac koncentrat i przyprawy. Dusic razem do miekkosci.

Usmazona rybe podawac z gotowymi warzywami.

http://kwiecienkaodkuchni.blox.pl/resource/rybapogrecku.jpg

 

Ryba po grecku to moja ostatnie propozycja w zabawie "Gotujemy po polsku", ktorej patronem jest serwis "ZpierwszegoTloczeniapl".

Z niecierpliwosci czekam na kolejna edycje!

Gotujemy po polsku!

piątek, 18 listopada 2011, kwiecienka1

Polecane wpisy

Komentarze
2011/11/25 17:47:06
jestem wielką fanką ryby po grecku:) Twoja wygląda baaaaardzo smakowicie :)
-
2011/11/27 23:48:20
dziekuje bardzo :) polecam!
Dodatki na bloga
Durszlak.pl