Blog > Komentarze do wpisu

Panaeng goong

Kuchnia tajska po raz drugi :)

Po pysznej zupie Tom Khaa Gai przyszedl czas na krewetki w mleku kokosowym...

Nie wiedzialam, ze az tak mi sie skurcza, ale krewetki - bomba :)

Przepis pochodzi ze specjalnego numeru czasopisma "Lecker", ktore postanowilam intensywnie wykorzystac.

Skladniki na 4 porcje:

500g surowych krewetek (bez glowy, ale ze skorupka)

2-4 lyzeczki czerownej pasty Curry

2 puszki (po 400ml) nieslodzonego mleka kokosowego

200g pomidorkow koktajlowych

3-4 galazki kolendry

1 limetka

2 lyzki sosu rybnego

szczypta cukru

Krewetki obrac i usunac czarne jelitko, oplukac. Paste rozgrzac w woku lub na patelni, dodac mleko kokosowe i gotowac 2-3 minuty. Pomidorki umyc i przepolowic, dodac razem z krewetkami do mleka. Gotowac ok. 5 minut. Kolendre posiekac, a z limetki wycisnac sok. Do mleka z krewetkami dodac kolendre i sok z limetki oraz sos rybny i szczypte cukru.

Podawac z ryzem :) 

Jak zwykle, wyglad potrawy bardzo odbiega od wygladu na zdjeciu w czasopismie, ale juz zdazylam sie do tego przyzwyczaic ;) Najwazniejsze, ze smakuje!

środa, 22 czerwca 2011, kwiecienka1
Tagi: kuchnia Azji

Polecane wpisy

  • Ryz z mango i cukinia

    Danie nowe, ale juz ulubione :) Calkiem serio - w przeciagu ostatniego miesiaca robilam je minimum 4 razy... Za kazdym razem troche inaczej czy uzywajac troszke

  • Gai phad met mamuang

    Nie ma to jak apetyczna nazwa, czyli kuchnia tajska po raz trzeci ;) Odszyfrowujac: kurczak z nerkowcami... Do tego papryka & chili :))) Mniam! Przepis poch

  • Tom Khaa Gai

    Czyli, po naszemu, tajska zupa kokosowa z kurczakiem :) Moj debiut w kuchni azjatyckiej... Wedlug mnie: cholernie ostra, wedlug mojego meza: przyjemnie pikantna

Dodatki na bloga
Durszlak.pl