Blog > Komentarze do wpisu

Chlebek pistacjowy z rodzynkami

Oficjalnie - chlebek, ale bardziej przypomina ciasto :)

Przyznam, ze juz prawie zapomnialam o akcji pistacjowej, ale na szczescie, udalo mi sie jeszcze zdobyc niesolone pistacje, wiec zadzialalam...

Przepis pochodzi z ksiazeczki "Schnelle Brote", czyli szybkie chleby.

Skladniki:

ok.100g rodzynek

150g soku jablkowego

100g niesolonych pistacji

250g maki

1 opakowanie proszku do pieczenia

szczypta soli

50g cukru

250ml mleka

30g roztopionego masla

2 jajka

Rodzynki namoczyc w soku. Polowe pistacji zmiksowac na proszek, polowe posiekac. Make, proszek do pieczenia, sol, cukier i zmielone pistacje wymieszac. Mleko, roztopione maslo i jajka rowniez wymieszac, dodac "zielona" make. Dodac namoczone rodzynki i pistacje, wymieszac.

Ciasto wlac do natluszczonej oraz wysypanej bulka tarta waskiej formy i piec 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Idealny do herbatki lub soku jablkowego :)

 

piątek, 27 maja 2011, kwiecienka1

Polecane wpisy

Komentarze
kulinarnespotkania
2011/05/27 21:01:18
smakowite ciacho:)
-
2011/05/27 21:49:46
pysznie się prezentuje... chociaż z rodzynkami się nie lubię :)
-
trzcinowisko
2011/05/27 21:54:35
Wygląda świetnie a że jestem fanką pistacji...chyba się kiedyś pokuszę:)
-
2011/05/27 22:37:49
fajny ten chlebek:) podoba mi się przepis i zdjęcia:) pozdrawiam cieplutko
-
marcin-i-kasia
2011/05/29 14:23:16
Lubimy takie chlebko - ciasta :)
-
2011/05/30 11:51:57
dziekuje bardzo!

w sumie, mozna by i bez rodzynek, ale na przyklad z suszona zurawina lub suszonymi wisniami...

pozdrawiam
Dodatki na bloga
Durszlak.pl