Blog > Komentarze do wpisu

Ciasteczka z biala czekolada i migdalami

W oryginale byly z orzechami makadamia, ale z powodu alergii meza, doszlo do wymiany makadamii na migdaly. Nie wiem, czy to normnalne wsrod alergikow, ale ma on uczulenie na orzechy, a na migdaly juz nie :)

Przepis pochodzi z gazetki reklamowej supermarketu "Alnatura", mozna go jednak znalezc w internecie

Skladniki:

100g miekkiego masla

2 paczuszki cukru waniliowego

50ml syropu klonowego (ja dalam miod, 30ml)

1 jajko

1/2 lyzezcki proszku do pieczenia

szczypta soli

130g maki

100g bialej czekolady

100g orzechow lub migdalow

Jajko, maslo, cukry waniliowe i syrop klonowy/miod razem ubic. Make wymieszac z sola i proszkiem do pieczenia, dodac do masy i wymieszac. Czekolade i orzechy/migdaly posiekac na drobne kawalki i dodac do ciasta. Lyzka nakladac ciasto na wylozona papierem do pieczenia blache.

Piec w temperaturze 180 stopni ok.15 minut.

Najlepiej smakuja z popoludniowa herbatka :)

Ciasteczka sa miekkie, a migdaly przyjemnie chrupia...

niedziela, 30 stycznia 2011, kwiecienka1
Tagi: grzesznie

Polecane wpisy

Komentarze
cukrowawrozka
2011/01/30 20:27:56
To dość częste wśród alergików. :)
Ale co tam - ważne, że ostatecznie mógł zjesć pyszne ciastka. :D
-
karmel-itka
2011/01/30 23:37:11
ale fajne ciasteczka ;]
-
2011/02/06 22:34:33
bardzo, bardzo fajne :)
-
bartuiflatuch
2016/10/07 13:45:11
Myślę, że byłyby jeszcze smaczniejsze z miodem akacjowym: www.ratosnatura.pl/oferta/miod/akacjowy.
Dodatki na bloga
Durszlak.pl