Blog > Komentarze do wpisu

Tarta czekoladowa dla diabetykow

Skoro czworka z piatki ludzi zasiadajacych do swiatecznego stolu ma cukrzyce (3x typ II + 1x ciazowa), to deser obowiazkowo musi byc z serii "dla diabetykow" ;)

Na szczescie w prawie kazdym tutejszym czasopismie kulinarnym jest juz przynajmniej jeden przepis na takie danie czy deser, nie mowiac juz o specjalnych ksiazkach kucharskich czy fachowych czasopismach :) Przepis na nasz deser - tarte czekoladowa - pochodzi z grudniowego numeru miesiecznika "Diabetes Journal" .

Skladniki na forme 26cm:

100g gorzkiej czekolady

100g mlecznej czekolady

200g masla

90g cukru (ja dalam 50g)

8g cukru waniliowego

6 jajek

1 lyzka maki pszennej

Czekolady i maslo rozpuscic w kapieli wodnej. Jajka ubic z cukrem i cukrem waniliowym na biala mase. Dodac stopiona czekolade i maslo, a takze przesiana make. Wymieszac i przelac do natluszczonej formy.

Piec w temperaturze 190 stopni przez ok. 20-22 minuty.

Wyjac z piekarnika, nawet jesli srodek wydaje sie nieupieczony, i pozostawic do ostygniecia.

W przepisie zalecano nawet ubicie 150ml smietany (max. 19%), ale u nas jako dodatek wystarczyly posiekane pistacje :)

Przy podziale tarty na 16 kawalkow, jeden ma tylko 0,9 wymiennikow weglowodanowych :)

(liczone nawet z ta bita smietana, oprocz tego ok.255 kcal)

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

poniedziałek, 28 grudnia 2009, kwiecienka1

Komentarze
2009/12/29 11:40:56
To nieciekawie macie... Mimo to życzę słodkiego Nowego Roku! :)
-
2009/12/29 22:59:16
e tam, da sie zyc ;)
dziekuje i wzajemnie!
Dodatki na bloga
Durszlak.pl