Blog > Komentarze do wpisu

Pesachowy charoset z jablek i bakalii

Od wczoraj znowu moge jesc jablka :)) Tak mnie to ucieszylo, ze i dzis jest u mnie jablkowo :)

Przepis na charoset pochodzi z gazetowego "Atlasu Kulinarnego".

Skladniki na 2 porcje:

3 duze jablka

1 szklanka orzechow (u mnie laskowe i wloskie)

1 szklanka rodzynek

cynamon

lyzka slodkiego czerwonego wina lub woda z miodem & cytryna do namoczenia rodzynek

Rodzynki namoczyc i odcisnac. Jablka obrac i zetrzec na tarce o grubych oczkach. Wymieszac z posiekanymi orzechami i namoczonymi rodzynkami. Skropic pozostalym winem lub woda i posypac cynamonem.

Pycha :)

piątek, 16 października 2009, kwiecienka1

Polecane wpisy

Komentarze
2009/10/20 19:13:36
Przyznam, że ileroć ktoś przedstawia charoset () jao deser, jestem zaskoczony. To potrawa związana z Paschą - a raczej dodatek.
Charoset jest masą, a nie sypką mieszaniną owoców i bakalii. Swą konsystencja i barwą (stąd dodatek czerwonego wina) ma przypominać glinę, w której pracowali żydowsy niewolnicy w Egipcie; glinę, z której wyrabiali cegły. Wino ma jeszcze jedno znaczenie - przywołuje wyjście z Egiptu, rozstapienie się wód Morza Czerwonego.
Wspomniałem, że to dodatek. W charoset macza się chrzan, jadany podczas wieczerzy paschalnej - symbol cierpień narodu żydowskiego.

Skoro jednak charoset dla Polaków jest dziś deserem - pozostaje mi życzyć wszystkim smacznego. Beteawon!
-
2009/10/30 12:28:07
dziekuje bardzo za wyjasnienie :)
ja, niestety, kompletnie nie znam ani zwyczajow, ani kuchni zydowskiej... inspirowalam sie wiec tym, co znalazlam
pozdrawiam serdecznie
Dodatki na bloga
Durszlak.pl