Blog > Komentarze do wpisu

Losos w sosie z granatow

A dzis - jemy na rozowo :)

Rozowo, bo Szarlotek zorganizowala Rozowy Tydzien - swiadectwo solidarnosci ze wszystkimi, ktorym nie jest obojetny los kobiet i mezczyzn dotknietych choroba nowotworowa. Punkt kulminacyjny tej akcji to dzien dzisiejszy - Miedzynarodowy Dzien Walki z Rakiem Piersi.

Zainspirowal mnie przepis z serwisu Küchengötter.de 

Skladniki:

kawalek lososia

1 granat

1 lyzka soku z cytryny

1 lyzka cukru (opcjonalnie)

1 lyzka miodu

pieprz, sol

Lososia przyprawic pieprzem i sola, usmazyc. Z granatu wycisnac sok i wyciagnac pestki. Sok, pestki, sok z cytryny, cukier i miod wymieszac w malym garnuszku i podgrzewac, az lekko zgestnieje. Gotowego lososia polac sosem i podawac np.: z ryzem.

:))

 

sobota, 17 października 2009, kwiecienka1
Tagi: na jesien

Polecane wpisy

Komentarze
grumko
2009/10/18 05:23:19
Ciekawy przepis. Granata w takiej postaci jeszcze nie jedliśmy. Pozdrawiam;-)
-
2009/10/18 22:56:48
ja tez jeszcze nie :)
pozdrawiam
-
pinkcake
2009/10/28 08:34:32
Fajne! Z róznymi owocami jadłam łosiosia ale nie z granatem.
Nie rozmuiem tylko opisu: wyjąć pestki, a później: sok podgrzewac z pestkami. To po co wyjmować? ;)
Pozdrawiam serdecznie :D
-
2009/10/31 14:04:42
bo nie uzywa sie calego owocu :)
tylko sok i pestki
pozdrawiam
-
pinkcake
2009/11/01 11:54:33
Wiem jak je się granaty :D
Chyba wynikła różnica nazewnictwa. Pestki dla mnie to te twarde białe wewnątrz miąższu. Jak się wyciśnie sok, to jest sens wyciągnąć twarde niesłodkie pestki, a do dania dorzucić osnówki (miąższ) z niewyciśniętej części owocu.
Pozdrawiam:)
-
2009/11/01 13:12:13
:)
pewnie masz racje - robilam po raz pierwszy i pewnie pokrecilam...
pozdrawiam
-
pinkcake
2009/11/05 19:01:18
Ja też nie jestem ekspertem ;) Po prostu inaczej zrozumiałam. Buziaki:)*
Dodatki na bloga
Durszlak.pl