Blog > Komentarze do wpisu

Panga z czerwona soczewica

 Ryba jest dobra na wszystko, jak glosi haslo tej akcji kulinarnej, ale czasami nie wyglada... Zmartwilam sie, jak zobaczylam zdjecie - danie wyszlo malo reprezentacyjne :( Ale dobre i dlatego sie nim chwale.

Skladniki dla 2 osob:

250-300g filetow z pangi (najlepiej hodowlanej, z pewnego zrodla)

100g czerwonej soczewicy

1 maly por

1-2 lyzki octu balsamicznego

sok z cytryny

sol, pieprz, cukier

Soczewice oplukac i odsaczyc. Por umyc i pokroic w plasterki lub paski. Poddusic go w garnku na lyzce oleju. Dodac soczewice, 300-400ml wody (lub bulionu) i zagotowac. Przykryc i gotowac jeszcze ok. 10 minut. Filet umyc, osuszyc i pokroic na mniejsze kawalki. Skropic sokiem z cytryny, doprawic sola i pieprzem, oproszyc maka i usmazyc (ew. ugotowac na parze). Soczewice doprawic octem, sola, pieprzem oraz szczypta cukru.

 

Do tego pasuja mlode ziemniaczki :)

poniedziałek, 08 czerwca 2009, kwiecienka1

Polecane wpisy

  • Gnocchi z lososiem

    A taki sobie szybki obiad :) Gnocchi oczywiscie mozna zrobic samemu i ja chetnie bym zrobila (przepisy juz wyszukalam), no ale - jak zawsze - brakuje mi czasu.

  • Kotleciki z lososia

    Niestety, zbyt rzadko jadam ryby... Ale jesli juz mam jesc, to najczesciej (ostatnio) na moj talerz trafia losos. Tym razem w formie prostych kotlecikow - prawi

  • Losos na ryzu z warzywami

    Kolejne pysznosci dla diabetykow ;) Powoli znowu sie rozkrecam, wynajduje sobie przepisy - i to coraz wiecej - wiec zle na pewno ze mna nie bedzie ;) Przepis po

Dodatki na bloga
Durszlak.pl