Blog > Komentarze do wpisu
Beijinhos de cocoCzyli całuski kokosowe :) Przepis z Atlasu Kulinarnego, z rozdziału poświęconego kuchni brazylijskiej, ale można go też znaleźć w serwisie Ugotuj.to Deser podobno prosty, ale przynam, że mnie udał się dopiero za drugim razem - za pierwszym razem nie spojrzałam i użyłam niesłodzonego mleka skondensowanego, co oczywiście było fatalne w skutkach... Za drugim razem było już lepiej, więc z dumą prezentuję: Składniki: 6 żółtek 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 2 łyżki masła wiórki kokosowe Żółtka zmiksować z mlekiem skondensowanym, dodać masło i powstałą masę podgrzewać tak długo, aż zacznie odklejać się od dna garnka. Ciągle mieszać, bo może się przypalać. Wylać na przygotowaną formę lub do jakiegoś w miarę płaskiego naczynia, odstawić do ostudzenia. Moja masa była tak lepka, że wspomogłam się na chwilkę zamrażarką. Z zimnej masy ulepić kuleczki i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Liczba kalorii z pewnością zabójcza, ale raz nie zawsze ;) czwartek, 26 marca 2009, kwiecienka1
|
![]() |